Sağlık Bakanlığı ile Cenevre Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “El Hijyeni Eğitici Eğitimi”  İzmir’de başladı.

Urla Uluslararası Acil, Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Cenevre Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Programı Sorumlusu Prof. Dr. Didier Pittet ve ekibi, İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop ile 18 ilden enfeksiyon kontrol hemşireleri ve hekimlerinden oluşan toplam 40 sağlık çalışanı katıldı.

El Hijyeni Eğitici Eğitimi Programının açılışında konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop, enfeksiyon kontrolünün başlangıcı olan el hijyeni konusunda organize edilen eğitimin başarılı geçmesini temenni ederek, katılımcıları İzmir'de ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu belirtti. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Öztop, eğitimin düzenlendiği ve katılımcıların konakladığı Urla Uluslararası Acil, Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi’nin bulunduğu Karantina Adasının tarihinden, çalışma sisteminden bahsederek Merkezin çalışmalarını aktardı.

"KARANTİNA ADASI EL HİJYENİ AÇISINDAN TARİHİ BİR YER"

Cenevre Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Programı Sorumlusu Prof. Dr. Didier Pittet ise yaptığı konuşmasında günümüzde enfeksiyon kontrol önlemlerindeki gelişmelere rağmen, sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların hala tüm dünyada önemini koruyan ciddi bir problem olduğunu dile getirdi. Ekibi ile birlikte Türkiye’de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti anlatan Prof. Dr. Didier Pittet, özellikle el hijyeni açısından tarihi bir yer olan Karantina Adasının tarihi dokusunu çok beğendiklerini ve bu dokunun korunması gerektiğini vurguladı. Eğitimin organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti. 

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE EN UCUZ, EN KOLAY VE EN ETKİN ÖNLEM EL HİJYENİ"

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe de enfeksiyonların kontrolünde en ucuz, en kolay ve en etkin önlemin el hijyeni olduğunu hatırlatarak, sağlık hizmeti sunumunda el hijyenine uyumun artırılması, enfeksiyon gelişiminin ve antimikrobiyal direncin yayılımının önlemesinde esas olduğunu kaydetti.

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe konuşmasına şöyle devam etti:

“Sağlık bakımında, el hijyeni uygulamalarının yaygınlaştırılması ve olmazsa olmaz haline gelebilmesi için hastanelerimizde, sağlık bakım hizmeti verilen ünitelerde mutlaka yeni bir anlayışla yaklaşıp bu kültürü yerleştirmemiz gerekmektedir. Bu yaklaşımda, öncelikli olarak sağlık bakım alanlarında el hijyenin kolaylıkla sağlanması için sistemsel değişikliklerin yapılması önemlidir. Biz Sağlık Bakanlığı olarak konunun öneminin farkındayız. Bu farkındalıkla 'El hijyeni Eğiticilerinin Eğitimi'  programını planladık.”

EĞİTİM 3 GÜN DEVAM EDECEK

El Hijyeni Eğitici Eğitiminin Urla’da 3 gün devam edeceği, eğitim süresince Türkiye’de ve dünyadaki Enfeksiyon Kontrol Programları ile El Hijyeni çalışmalarının, deneyimlerinin sunumlarla ve örneklerle anlatılacağı, klinik uygulamaların katılımcılarla birlikte senaryolaştırılacağı bildirildi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. M. Burak Öztop, Cenevre Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Programı Sorumlusu Prof. Dr. Didier Pittet'e Karantina Adasındaki Tahaffuzhane Binasını tanıttı; tarihi, işleyişi ve kullanımı hakkında bilgiler verdi.