2019-2020 Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmin çalışmasına İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Söke ve Aydın Ticaret Borsaları ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi katıldı. İzmir Ticaret Borsası’nda (İTB) Ege Bölgesi pamuk toplantısı yapıldı. Ege Bölgesi pamuk rekolte tahminin açıklandığı toplantıda, Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanlarının yüzde 5,9 oranında azalacağı ve 113 bin hektarlık bir alana düşeceği tahmin edildi. Yine açıklanan tahminlere göre, ortalama kütlü veriminin dekarda 496 kilogram olması, kütlü üretiminin ise 560 bin ton olması bekleniyor. 2019-2020 sezonunda çırçır randıman oranının yüzde 39 ve bu orana göre mahlıç pamuk üretiminin 218 bin ton olacağı tahmin edildi.

PAMUK EKİM ALANLARI AZALACAK

2019-2020 pamuk rekolte tahminleri İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üye Bülent Uçak tarafından açıklandı. Önceki sezona göre bölgede pamuk ekim alanlarının yüzde 5,9 oranında azalacağının ve 113 bin hektara düşeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Uçak, ortalama kütlü veriminin dekarda 496 kilogram olmasının beklendiğini, kütlü üretiminin ise 560 bin ton olacağının öngörüldüğünü dile getirdi. Uçak, yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağının, bu orana göre de mahlıç pamuk üretiminin 218 bin ton olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

ÜRETİCİ NET ZARAR EDİYOR

Toplantıda konuşan isimlerden biri de İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz oldu. Ege Bölgesi üreticilerinin piyasa şartlarını Nisan ayında görmesi durumunda bu kadar ürünü ekmeyeceğini, üreticinin sattığı fiyattan net zarar ettiğini kaydeden Kocagöz, fiyatların mevcut durumda kalması ve düzelmemesi durumunda, Tarım Bakanlığı’nın ise prim fiyatı açıklamayacağı bir senaryoda, rekoltenin 2020’de en az yüzde 30 düşeceğini dile getirdi.