İzmir'de Kurban Bayramı öncesinde veba krizi yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan veba hastalığının ardından 20 mahalleye hayvanların giriş-çıkışı yasaklanmıştı. Veba bulgularının ardından korkulan oldu. Bergama'nın Yenikent Mahallesi'nde hayvanlar kısa sürede ölmeye başladı. Hayvanların telef olduğunu gören vatandaşlar, apar topar yetkilileri arayarak yardım istedi. Yapılan incelemeler sonucunda hayvanların veba hastalığı nedeniyle öldüğünü tespit etti. Ölen hayvanlar kontrol önlemleri alınarak gömüldü. 

ŞİMDİYE KADAR 28 HAYVAN TELEF OLDU

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; konuyla ilgili açıklamalarda bulunan mahalle sakinleri, Menemen ilçesinden hayvanların getirilmesinden 1 hafta sonra hastalığın ortaya çıktığını ifade etti. Hastalığın bölgede bulunan diğer hayvanlara da bulaştığını belirten mahalleliler, yetkilileri arayarak bilgi verdiklerini söyledi. Bölgenin karantina altına alındığını belirten mahalle sakinleri, şimdiye kadar 28 hayvanın telef olduğunu, diğerlerinin de hastalıklı olduğunu söyledi. Diğer hayvanların da ölmek üzere olduğunu söyleyen mahalleliler, ne yapacaklarını bilmediklerini kaydetti.

1 HAFTA ÖNCE NUMUNE ALINDI

Yetkililer, 1 hafta önce ihbar üzerine bölgeye gelmiş ve veba hastalığı bulgusuna rastlamıştı. Hayvanlardan numune alınmış ve incelemek üzere laboratuvara götürülmüştü. Alınan karar ile Yenikent Mahallesi ve çevresi, karantina bölgesi ilan edilmiş ve ikinci bir emre kadar uygulamanın devam etmesine karar verilmişti.

ÇOK HIZLI ŞEKİLDE YAYILIYOR

Bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalık olan veba, hayvanlardan pire yoluyla insanlara bulaşır. 1984 yılında keşfedilen hastalık, kolay şekilde üremesi nedeniyle çok hızlı şekilde yayılabilir. Ölü hayvanların dahi bedeninde haftalarca canlı kalabilir. Bu sebeple telef olan hayvanların kontrollü şekilde gömülmesi gerekir. Veba hastalığı genelde kırsal bölgelerde görülür.