İzmir, özellikle son yıllarda beyaz yakalıların birinci tercihi haline geldi. İzmir İstanbul Otoyolu’nun sağladığı avantajlar, İzmir’i konut sektörünü parlayan yıldız haline getirdi. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’e gayrimenkul yatırımı yapanların özellikle son 5 yılda yüksek gelir elde ettiğini, eldeki tüm istatistik ve verilerin, bu kazancın ve ivmenin hızlanarak devam edeceğini işaret ettiğini dile getirdi.

DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN 2. KENTİ İZMİR

Son yıllarda hem Türkiye’de hem de dünyada en çok konuşulan metropollerden biri İzmir oldu. ABD’li araştırma kuruluşları Brookings Enstitüsü ve JP Morgan Chase’in hazırladığı “Global Metro Monitor 2014” raporuna göre, dünyanın en hızlı büyüyen 300 kenti arasında İzmir 2. oldu. İzmir’in yükselişi gayrimenkul sektöründe devam ediyor. Ege’nin incisi İzmir, uluslararası bir şirket olan Knight Frank tarafından hazırlanan ve Eylül ayında açıklanan “Global Residential Cities Index”te de yer aldı. 1 yıllık dönemi kapsayan çalışmaya göre İzmir, konut fiyatlarındaki % 16,2’lik artışla 2’inci sırada yer aldı. Aynı listede Ankara % 8,4 artışla 29’uncu, İstanbul ise % 3,6’lık artış oranıyla 79’uncu oldu.

İZMİR’E EN ÇOK GÖÇ İSTANBUL’DAN

İzmir’in bu hızlı yükselişinde, kent ekonomisinin büyüme payı ve İzmir’in aldığı göçün önemli payı var. TÜİK verilerine göre, 2008-2018 yılları arası, Türkiye’nin farklı şehirlerinden 1 milyon 305 bin 384 kişi ikametini İzmir’e taşıdı. Bu yıllar arası şehir ve taşınan sayı istatistikleri ise şöyle;

  • İstanbul’dan: 155 bin 189 kişi
  • Manisa’dan 106 bin 39 kişi
  • Ankara’dan 85 bin 850 kişi
  • Antalya’dan 34 bin 646 kişi İzmir’e göç etti.

İzmir aynı zamanda nitelikli göçün de 1 numaralı adresi konumunda. TÜİK verilerine göre, 2018 yılında İzmir’e taşınanların 35 bin 780’i yüksekokul veya fakülte mezunu. 4 bin 368 kişi yüksek lisanslı, 602 kişi ise doktoralı.

MESUT SANCAK’DAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRME

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’deki değişimi ve gayrimenkul sektörünün geleceğini değerlendirdi. İzmir’in hem ekonomik büyüme, hem de gayrimenkul sektörü bakımından önemli bir ivme yakaladığını kaydeden Sancak, bu durumun 8-10 yıllık geçmişi olduğunu, ancak aynı dönemde İstanbul ön planda olduğundan İzmir’in yeterince dikkat çekmediğini söyledi. İzmir’de istikrarlı bir büyümenin söz konusu olduğunu, buna rağmen İzmir’in fiyat avantajını koruduğunu söyleyen Sancak, metrekare fiyatı olarak İzmir’in halen İstanbul’un gerisinde olduğunu dile getirdi.

MESUT SANCAK: İZMİR’E İLGİ DAHA DA ARTACAK

İstanbul-İzmir Otoyolu’nun sağladığı ulaşım avantajından ve yapımına devam edilen İstanbul-Çanakkale-İzmir Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Geçiş Projesi’nin yakın zamanda sağlayacağı imkânlardan söz eden Mesut Sancak, İzmir’e ilginin daha artacağını, İzmir yerel yönetimlerinin de yapmış olduğu ve İzmir’i geleceğe taşıyacak yatırımlara da dikkat çekmek istediğini kaydetti. İzmir Körfezi’nin temizlenmesine yönelik adımlar, kıyı düzenlemeleri, sosyal etkinlikler gibi konularda İzmir’e değer katıldığını, tüm bunlar dikkate alındığına, İzmir’e beyaz yakalıların ilgisinin de yoğun olduğunu söyleyen Sancak, son dönemlerde operasyonlarını İzmir’e taşıyan uluslararası şirketlerin de sayısının hızla arttığına dikkat çekti.

SANCAK: TÜRKİYE İZMİR’İ KONUŞUYOR

Her geçen gün daha çok insanın hem yaşamak hem de çalışmak için İzmir’i tercih ettiğini, bu ilginin gayrimenkul sektörüne olumlu yansıyacağını söyleyen Mesut Sancak, Türkiye’nin son yıllarda İzmir’i konuştuğunu, önümüzdeki dönemde de İzmir’in sunduğu fırsatların konuşulmaya devam edeceğini kaydetti. Sancak, İzmir’e yatırım yapmayı planlayanlara geç kalmadan harekete geçmelerini tavsiye etti.

FOLKART’TAN İZMİR’E 6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Bugüne kadar İzmir’de 6 milyar liralık yatırım değerine sahip projelere imza attıklarını belirten Sancak, Folkart projelerinin yatırımcıya sağladığı kazançlara dikkat çekti. 2015’de Folkart Life Bornova’nın lansmanını yaptıklarını, 2017’de ise teslimlere başladıklarını kaydeden Sancak, 2016’da Folkart Time’ın lansmanını yaptıklarını 2018’de ise teslim ettiklerini dile getirdi. Çeşme ilçesinde yaptıkları projelerle birlikte geçtiğimiz yıl 5 ayrı projede anahtar teslimi yaptıklarını kaydeden Sancak, 2017’de start verdikleri Folkart Incity’in teslimine Kasım ayı sonunda başlayacaklarını kaydetti. Yatırımcıların elde ettiği yüksek kar değerlerini paylaşan Sancak, Folkart Yapı’nın marka bilinirliğinin bir araştırmaya göre 97,3’e yükseldiğini, güvenilirlik puanın 92,2, tavsiye edilme oranının ise % 90 olduğunu dile getirdi.