İzmir’in Karşıyaka ilçesinde kurulan Örnekköy Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği, Karşıyaka Belediyesi’nin katkıları ile Roman kadınlara dikiş-nakış eğitimleri vermek üzere çalışma başlatmıştı. Roman kadınlar kurs eğitimlerini bitirerek sertifikalarına kavuştular. Kursa katılan kadınların el emeği kıyafet ve ürünleri açılan bir sergiyle davetlilerin beğenisine sunuldu.

KADINLAR MESLEK KAZANDI

Roman kadınların meslek sahibi olması için yapılan kurslara 38 Roman kadını katıldı. Dikiş-nakış eğitimine katılan kadınlar, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katıldığı programla sertifika aldılar. Daha sonra, Roman kadınların ürettiği ürünlerin yer aldığı sergi açıldı. Sergide, roman kıyafetlerinden çocuk elbiselerine, düğün kıyafetlerinden abiyelere birçok farklı el emeği ürün yer aldı. Sergiye katılanlar elbiseleri çok beğendi. Karşıyaka’da açılan kursla birlikte dikiş-nakış konusunda uzmanlaştıklarını ve dikiş-nakış yapmaya başladıktan sonra siparişler de almaya başladıklarını kaydeden Roman kadınlar, derneğin bulunduğu yerde ürünlerini sattıklarını dile getirdi. Derneğin açtığı kurs ile kısa zamanda meslek kazandıklarını ve ailelerine katkı sağladıklarını söyleyen Roman kadınlar, bundan dolayı çok mutlu olduklarını, kendilerine bu imkânın sağlanmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ettiklerini dile getirdi.

YENİ EĞİTİMLER DE OLACAK

Sertifika töreni ve sergide konuşan Dernek Başkanı Emin Karameşe, Romanların yeni meslekler edinmeleri için kursların devam edeceğini kaydetti. Farklı kategorilerde eğitimler verdiklerini ve Romanların sosyal yaşamın içinde daha çok yer alması ve ekonomik anlamda güçlenmeleri için çalıştıklarını söyleyen Karameşe, yıl içerisinde yapılan kurslarla Roman kadınların meslek sahibi olduğunu ve aralarından kendi işletmesini açmak için harekete geçenler de olduğunu dile getirdi. Karameşe, yeni kurs açma planlarının da olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yeni eğitimler düzenleyeceklerini ifade etti.