İzmir Kültürpark’da bulunan İzmir Sanat’ta Lozan konulu bir sergi açıldı. İzmir’de bulunan Lions Kulüpleri, İnönü Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinlikler kapsamında, Lozan Barış Antlaşması’nın 96. Yıldönümü kutlanıyor.

TUNÇ SOYER’DEN LOZAN VURGUSU

Sergi açılışında açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Lozan Antlaşması belgesinin ülkemizin kuruluşu ve geleceği için önemli bir belge olduğunu söyledi. Ülkemizin emperyalist devletlerce kuşatılmak ve paylaşılmak istendiğini, vatanın geleceğine ipotek koymak isteyenlere karşı Anadolu isyanıyla müsaade edilmediğini dile getiren Başkan Soyer, Lozan Antlaşması’nın Anadolu’nun ortak iradesinin ve özgür yaşamak isteyen halkın kazanımı olduğunu söyledi. Büyük Millet Meclisi’nin, Anadolu’nun farklı yerlerinden gelenler tarafından kurulduğunu, egemenliğin millete geçtiğini ve saltanatın kaldırıldığını vurgulayan Başkan Soyer, bu sürecin ardından Lozan Antlaşması’nın imzalandığını ve bunun Cumhuriyetimizin kurucu antlaşması olduğunu söyledi.

SERGİ 27 TEMMUZ’A KADAR AÇIK

Anadolu’da sergilenen mücadele ile emperyalizme karşı önemli bir zafer kazanıldığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin mevcudiyetinin ve istikbalinin ilham kaynağının bu mücadele olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, dünya halklarının Anadolu’daki mücadeleden ilham alarak kendi bağımsızlıklarına kavuştuğunu dile getirdi. Kurtuluşun kalesi İzmir’dir diyen Başkan Soyer, Lozan Antlaşması’nın mimarı olan İsmet İnönü’nün de İzmirli olduğunu vurguladı. İzmir Sanat’taki serginin 27 Temmuz Cumartesi gününe kadar açık olacağı bilgisi paylaşıldı.