İzmir'in Menderes ilçesinde kış ayında meydana gelen düdenler, vatandaşları korkutmuştu. Menderesli vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunarak bu düdenlerle ilgili çalışma yapılmasını istemişti. Belediye, çağrıların ardından harekete geçti. Bölgede meydana gelen düdenlerin kontrollerin sağlanması ve yeni düdenlerin açılmasını engellemek isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, etüt raporu hazırlanmasına karar verdi. Yaklaşık 5 ay sürecek raporlama sonucunda rehabilitasyon işlemlerine başlanacak ve yağış yeraltına depolanacak. Proje kapsamında düdenlerin kontrol altına alınmasının yanı sıra bölgeye turistik bir görünüm de kazandırılacak. Çalışmaların, etüt raporu sonrasında 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 

YERALTI SULARI TARIMI BESLEYECEK

Türkiye'de bir ilk olacak proje ile yeraltı barajı kurulmuş olacak. Çalışmalar sonrasında depolanacak sular, tarım alanlarının da su ihtiyacını karşılayacak. Böylece bölgede bulunan çiftçiler yılın tüm aylarında yeraltı barajından faydalanabilecek. Düdenlerin çevresinde yapılacak sondaj çalışmaları sonrası düdenlerin büyümesi engellenecek. Düdenlerin çevresine inşa edilecek yapılarla birlikte bölge turistik bir önem kazanacak.

DÜĞÜN ÖNCESİ FOTOĞRAF ÇEKTİRMEYE GELMİŞLER

Konuyla ilgili konuşan bölge muhtarı Veli Karakaya, oluşan düdenleri görmek için çevre şehirlerden gelen kişilerin olduğunu, düğün öncesi gelen çiftlerin fotoğraf bile çektirdiğini dile getirdi. Karakaya, proje sonrasında çiftçilerin topraklarını sulamak için rahat bir şekilde suya ulaşabileceğini, turistik bir görünüm kazanacak bölgenin de tanıtımının sağlanacağını belirtti. Bölgede çiftçilik yapan vatandaşlar da çalışmalardan dolayı memnuniyetlerini ifade etti.