İzmir'de yer alan petrokimya şirketi PETKİM, yılın ilk yarısında açıkladığı karla tüm zamanların rekorunu kırdı. Azerbaycan şirketi SOCAR'ın ortaklarından biri olan PETKİM, ilk 6 ayda net satışlarını 5,9 milyar TL'ye çıkardı. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında net satışı 4,2 milyar TL olan PETKİM, böylece satışını yüzde 40 artırmış oldu. Şirketin brüt karı da, geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre yüzde 18 artarak 748 milyon TL'den 879 milyon TL'ye yükseldi.

PROJELER KÂRI ARTTIRDI

PETKİM Genel Müdürü Anar Mammadov, yaptığı açıklamayla 40'tan fazla projeyi hayata geçirdiklerini belirterek karlılığın artmasında bu projelerin önemi olduğunu dile getirdi. Sistemde yapılan geliştirmelerin satışları da artırdığını belirten Mammadov, üretimin artırılması için farklı senaryolar uyguladıklarını, bu sayede de karlılığın arttığını ifade etti.

STAR RAFİNERİ'NİN ÖNEMİ BÜYÜK

Geçtiğimiz Ekim ayında faaliyete başlayan STAR Rafineri'den 300 bin tona yakın hammadde aldıklarını vurgulayan Mammadov, önümüzdeki dönemde bu rafineriden daha fazla faydalanmayı düşündüklerini söyledi. Mammadov, sözlerini PETKİM'in karlılığını artırmak için yaptıkları çalışmaları devam ettireceklerini belirterek sonlandırdı.

FAVÖK 707 MİLYON TL'DEN 890 MİLYON TL'YE ÇIKTI

Öte yandan PETKİM'in geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre brüt kar marjı 2,9 azalarak yüzde 17,7'den yüzde 14,8'e düştü. Net kar yüzde 9'luk düşüşle 482 milyon TL'den 439 milyon TL'ye geriledi. FAVÖK marjı yüzde 16,7'den 15'e gerilerken FAVÖK ise yüzde 26 artışla 707 milyon TL'den 890 milyon TL'ye çıktı.