İzmir’in Selçuk ilçesinde yetişen narenciye ürünlerinin ihracatı için düğmeye basıldı. İlçede yetişen mandalin, nar, nektarin, ayva ve şeftali ürünlerine, pitaya (ejder meyvesi), muz ve avokado ürünleri de ekleniyor. Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) bağlı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (EYMSİB) Selçuk’ta yaptığı sektörel toplantıda narenciye üretimi masaya yatırıldı.

HAYRETTİN UÇAK’TAN İHRACAT TAHMİNİ

Selçuk Kaymakamlığı’nın konferans salonunda yapılan toplantıyı, EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak yönetti. Toplantıya ayrıca Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan ve üniversite temsilcileri ile birlikte üreticiler, yerel yöneticiler ve ihracatçılar katıldı. Ege Bölgesi’nden elde edilen narenciye ürünlerinin 442 bin 349 ton olduğunu kaydeden EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, 2019 yılı içerisinde ürün kalitesinin iyi olduğunu ve yılsonuna kadar 900 milyon dolar ihracat beklentileri olduğunu dile getirdi.

EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak

SELÇUK’TA EJDER MEYVESİ ÜRETİLİYOR

Selçuk ilçesinin ve çevresinin narenciye ürünler için önemli olduğunu kaydeden Uçak, üreticilerle yakın temas içinde olduklarını, sorunlar ve taleplerle ilgilenmeye devam ettiklerini söyledi. Selçuk’ta yetişen ürünlere katma değeri yüksek ürünlerin de eklendiğini kaydeden Uçak, üreticilerin Selçuk’ta ejder meyvesi üretimi yaptığını, ayrıca avokado ve muz konusunda da çalışmalar yapıldığını, alternatif ürünlere yönelmenin ihracata önemli olumlu katkılar sağlayacağını dile getirdi.

SELÇUK’TA MUZ VE AVOKADO YETİŞECEK

Sektörel toplantıda konuşan bir diğer isim Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci oldu. Selçuk ilçesinin tarım konusunda birikimli olduğunu kaydeden Kaymakam İnci, alternatif ürünlerin üretimi hakkında bilgiler paylaştı. Farklı illerde ürün incelemeleri yaparak, Selçuk’ta avokado ve muz üretimi konusunda girişimde bulunduklarını söyleyen İnci, deneme üretimlerine yakında başlanacağını kaydetti.