Son dakika İzmir haberleri… İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 milyar 70 milyon Euro bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol - Buca Metrosu Hattı Projesi için hazine garantisiz dış kredi sağlanması yönündeki görüşmelerini sürdürüyor. Şimdiye kadar çeşitli uluslararası kuruluşlardan 490 milyon Euro’luk kaynağın ön onayını alan büyükşehir, Hazine ve Maliye Bakanlığına da başvurmuş ve "Hazine garantisiz dış kredi kullanma izni"nin süresinin uzatılmasını talep etmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğünden, sürenin bir yıl uzatıldığına dair onay yazısı İzmir Büyükşehir Belediyesine ulaştı.

İzmir Buca Metrosu projesi son durum ve durakları ile Buca Metrosu ne zaman başlayacak soruları da yanıt buldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde İzmir’e yaptığı ziyarette konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiğini hatırlattı. Bu görüşme sonrası iznin çıktığına dikkat çeken Başkan Soyer, “Sayın Cumhurbaşkanımıza ilgileri için teşekkür ediyorum” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesinin, kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Üçyol-Buca Metro Hattının yapım ihalesi ilanı, 13 Şubat itibariyle Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Tedarik Portalında ve Fransız Kalkınma Ajansı resmi internet sitesinde yayımlanarak dünyaya duyurulmuştu.

izmir deprem riski fay hattı haritası

Son dakika İzmir Buca Metrosu son durum

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile EBRD Aralık 2019’da, hazine garantisi olmaksızın 80 milyon Euro’luk kredi anlaşması imzalamıştı. Daha sonra bu miktar 125 milyon Euro’ya çıkarıldı. Proje için ayrıca Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) 125 milyon Euro, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) 115 milyon Euro finansman sağlama taahhüdünde bulundu. Bu kuruluşlarla da yetkilendirme mektuplarının imzalanması aşamasına gelindi. Böylece hazine garantisi olmaksızın sağlanan dış kredi toplamı 490 milyon Euro’yu buldu.

İzmir Buca Metrosu ne zaman başlayacak?

İzmir Buca Metrosu inşaatı içinde bulunduğumuz 2021 yılında Kasım ayında başlayacak. Buca Metrosu’nun 2025 yılında bitirilmesi ve İzmirlilerin hizmetine sunulması planlanıyor. İhale ilanıyla istekli firmaların teklif vermesi ve tekliflerin değerlendirilmesi süreci başladı. Buca’ya nefes aldıracak projenin inşaatının en geç kasım ayında başlaması öngörülüyor.

İzmir Buca Metrosu durakları

İzmir Buca Metrosu durakları 11 istasyondan oluşacak. Bu duraklar sırasıyla; Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları olacak. Buca Metrosu, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan metro hattı ile Üçyol İstasyonunda; İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda buluşacak. Proje kapsamında 80 bin metrekare kapalı alana sahip bakım atölye ve depo binası da yapılacak.

son dakika izmir haberleri