İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) Ticaret Tarihi Müzesi’nde önemli tarihi eserler yer alıyor. Bu eserlerin arasında bulunan 32 seramik eseri inceleyen Catania Üniversitesi Öğretim Üyeleri, bilimsel bir eser oluşturmak için kolları sıvadı. 3 dilde basılacak eser hakkında açıklamalarda bulunan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, coğrafyamızdan çıkarılan ve geçmişi aydınlatan seramik eserlerin meraklıları ile buluşacağını, bu eserin hazırlanmasından dolayı mutlu olduklarını ve akademisyenlerin gönüllü olarak bu kitabı hazırlayacaklarını dile getirdi.

ULUSLARARASI BİR YAYIN OLACAK

İzmir Ticaret Tarihi Müzesi’nde, farklı çağlarda yapılmış ve günümüze kadar ulaşmış seramik eserler sergileniyor. Aliağa Kyme Antik Kenti’nde kazı çalışmaları ekibinde yer alan Catania Üniversitesi’nden öğretim üyeleri gönüllü olarak seramiklerle ilgili bilimsel kitap çalışması yapacak. Eserin sade bir dille ve bilimsel verilerle hazırlanacağını söyleyen İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, üzerinde yaşadığımız toprakların zengin bir birikime sahip olduğunu, toprağın altından çıkarılan eserlerin meraklıları ile buluşacağını ifade etti. Seramik koleksiyonunu yayınlanacak kitap aracılığı ile dünyaya açacaklarını kaydeden Özgener, bu kitabın uluslararası bir yayın olacağını ve İtalyan arkeologlar tarafından hazırlanacağını vurguladı.

İZTO’NUN 4. KİTABI

İzmir Ticaret Odası’nın daha önce İzmir’in ticaret tarihi, bu coğrafyadan çıkan sikkeler ve arkeoloji temelli 3 eser yayınladığını söyleyen İZTO Başkanı Mahmut Özgener, seramik eserleri konu eden 4. kitabın, seramiklerin tarihine ve hangi amaçlarla kullanıldıklarına odaklanacağını söyledi. Bilimsel eserde ayrıca bu seramiklerin benzerlerinin başka bölgelerde bulunup bulunmadığına yanıt verileceğini ve seramik eser ticareti hakkında önemli bilgilerin yer alacağını kaydeden Özgener, İzmir Arkeoloji Müzesi’nden eski yöneticilerinden Pınar Aydemir’e bu eserin hazırlanması için verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.