İzmir’de Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ege Meclisi düzenlendi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın ihracatçıları daha çok çalışmaları yönünde uyardığı toplantıya TİM Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri temsilcileri de katıldı.

RAKAMLAR İZMİR’E YAKIŞMIYOR

TİM Ege Meclisi’nde konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin Türk ekonomisi için önemli olduğunu, toplam ihracattan % 10.5 pay alan Ege Bölgesi’nin İstanbul ile kıyaslanmayacak derecede düşük rakamlarda olduğunu kaydetti. Ege Bölgesi’nin ve özellikle İzmir’in bulunduğu konum itibari ile değerini vurgulayan Bakan Pekcan, mevcut ihracat rakamlarının İzmir’e yakışmadığını dile getirdi. Geçtiğimiz ayın ihracat rakamlarında artış olduğunu, Ege Bölgesi ihracat rakamlarının da bu ölçüde artarak yüzde 4’lük ivme yakaladığını söyleyen Pekcan, ellerine ulaşan rakamların İzmir’in gerçek potansiyelini yansıtmadığını ifade etti. Ticaret Bakanlığı olarak gereken tüm destekleri vermeye hazır olduklarını ancak ihracatçıların da harekete geçerek aktif bir ihracat hacmi yakalaması gerektiğini kaydeden Pekcan, yaz tatilinde İzmirlilerin Perşembe gününden tatile çıktığını, bu tatil alışkanlığından vazgeçilerek her gün çalışılması gerektiğini vurguladı.

TEKNOLOJİ İHRACATI YAPILMALI

Ege Bölgesi’nde ihracat yapanların sayısal verilerini paylaşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatçı sayısında geçtiğimiz yıllara kıyasla artış olduğunu, devlet tarafından verilen desteklerden en çok Ege Bölgesi’ndeki ve İzmir’deki ihracatçıların yararlandığını ve alınan ihracat desteği ile yapılan ihracat oranlarının uyumsuz olduğunu dile getirdi. Tarım ürünleri ihracatında Ege Bölgesi’nin lider olduğunu, İzmir’in bu açıdan Avrupa’nın organik tarım merkezi konumunu koruduğunu kaydeden Bakan Pekcan, birçok sektörde İzmir’in önde olduğunu vurguladı ve İzmir’in teknoloji ürünleri ihracatına yönelmesi gerektiğini ifade etti. TİM Ege Meclisi’nde konuşan bir diğer isim Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi oldu. EİB’in ihracat rakamlarını paylaşan Eskinazi, ihracat rakamlarını yukarı çekmek için kararlı çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.