İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Pamucak’ta şehir planlama öğrencileri için organize edilen eğitim kampına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, öğrenciler tarafından sorulan soruları cevapladı.

SOYER’DEN DEMOKRASİ VURGUSU

Eğitim kampında öğrencilerin İzmir’in geleceğine dair sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden ve önemli bir liman kenti olan İzmir’in kabuğunun içinde kaldığını dile getirdi. Çin’in batıya açılan kapısının ve en önemli duraklarından birinin İzmir olacağını vurgulayan Başkan Soyer, Akdeniz bölgesindeki şehirlerle işbirliği yaparak İzmir’in kalkınması için harekete geçeceklerini kaydetti. Türkiye’deki belediyelerin borçları hakkında da soruları yanıtlayan Başkan Soyer, borcu fazla olan belediyelerde talan yapıldığı yorumlarının doğru kabul edilemeyeceğini, İzmir’de bulunan ilçe belediyelerinin de borçları olduğunu, sorunun mevzuattan ve yerel yönetimleri sınırlandıran uygulamalardan kaynaklandığını dile getirdi. Demokrasi vurgusu yapan ve demokrasinin sadece oy vermekle sağlanmayacağını söyleyen Başkan Soyer, farklılıkları bir arada barındırmanın ve bir arada yaşamanın da demokrasi olduğunu, İzmir’de bunu uygulayacaklarını ifade etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE EĞİTİM

Eğitim kampına katılan öğrencilerin kentsel dönüşüm sorularını da cevaplayan Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin bir bölümünün hayata geçtiğini, ancak daha yapılacak çok işleri olduğunu söyledi. Konak ilçesine bağlı Ege Mahallesi örneğini veren Başkan Soyer, kentsel dönüşüm için tüm prosedürlerin hazır olduğunu ancak harekete geçilemediğini, kendilerinin bu konuda ciddi adımlar atacaklarını ifade etti. İzmir’deki gökdelenler ve yüksek binalar hakkında da konuşan Başkan Soyer, doğru bulmadığını ancak bu duruma da karşı olmadığını, İzmir’de tarım alanlarında yapılaşmaya itiraz ettiğini dile getirdi. İzmir’de eğitim hayatı hakkında da açıklama yapan ve 5-6 üniversite daha kurulmasını isteyen Başkan Soyer, sağlıktan yaşam bilimlerine, sakin şehirden araştırmaya çeşitli kategorilerde üniversiteler kurulabileceğini, İzmir’in geleceği adına bunun önemli olduğunu dile getirdi. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de öğrencilerin sorularını yanıtladı ve kadınlarla ilgili hazırladıkları projelerden söz etti.