İzmir’de Ticaret Borsası’nın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, borsa üyelerinin İzmir’e dair sorularını yanıtladı. Başkan Soyer, Ege Mahallesi’nde başlayacak kentsel dönüşümden körfezde denize girilmesine, Kemeraltı’nda ve İkiçeşmelik’te yapılacak düzenlemelerden ekonomik kalkınma hamlelerine, İstanbul ve Ankara’da İzmir ürünlerinin satılacağı pazar kurulmasından İzmir’in zeytinyağı markasını yaratma girişimlerine geniş yelpazede çarpıcı açıklamalarda bulundu.

EGE MAHALLESİ DÖNÜŞECEK

İzmir’in öncelikli sorununun Ege Mahallesi olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, mahalle sakinlerinin ve İzmir’in hak etmediği bir durumun içinde olduklarını, bakımsız olan Ege Mahallesi’nde daha önce Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi olduğunu ve 5 bin tapu sahibi ile anlaşıldığını ifade etti. Ege Mahallesi’nde kentsel dönüşümü başlatacaklarını söyleyen Başkan Soyer, ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı müteahhitlerin bu işe yanaşmadığını, inşaatların kabasının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını, diğer bütün işler için ihaleye çıkılacağını ifade etti. Toplantıda, körfezde denize girilmesi sorusunu cevaplayan Başkan Soyer, körfezin temizlenmesi için adım atmayacaklarını, sadece kirletmemek için tedbirler alacaklarını kaydetti. Körfeze akan kanalları ve dereleri temizleyeceklerini ve Ege Belediyeler Birliği üyeleri ile ortak çalışacaklarını söyleyen Başkan Soyer, denizin kirletilmezse kendisini temizlediğini, bilimsel gerçek olan bu durumdan yola çıkarak 3 yıl içerisinde körfezde denize girilebileceğini ifade etti.

SOYER’DEN TURİZM VURGUSU

İzmir merkezine de değinen Başkan Tunç Soyer, İzmir Saat Kulesi, Kemeraltı, Havra Sokağı, Agora ve İkiçeşmelik’ten Kadifekale’ye giden güzergâhın dünyanın en iyi turistik güzergâhlarından biri olduğunu, bu yol üzerinde bulunan İkiçeşmelik’teki spotçuları mutlaka kaldıracaklarını söyledi. İzmir tarımının gelişmesi hakkında da konuşan Başkan Soyer, maliyeti azaltacaklarını ve pazarlamaya odaklanacaklarını dile getirdi. Şehir merkezlerine gelen göçün de durması gerektiğini söyleyen Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 5 yıllık süreçte 1 milyar TL ürün alacaklarını, üreticilerin kooperatifler bünyesinde çalışması gerektiğini söyledi. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları ile de anlaştıklarını kaydeden Başkan Soyer, 2 büyükşehirde İzmir’in üretici kooperatiflerinin Pazar açacağını vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde olan zeytinliklerin tespiti için de talimat verdiğini söyleyen Başkan Soyer, israfı önlemek için harekete geçeceklerini ve İzmir’in zeytinyağı markasını yaratacaklarını söyledi.