İzmir’in Urla ilçesinde “Barbaros Köyü Oyuk Festivali 2019” başladı. Eğlenceli bostan korkuluklarının sergilendiği festival 6 Eylül Cuma ve 8 Eylül Pazar günleri arasında birbirinden renkli etkinliklerle kutlanacak.

URLA BARBAROS OYUK FESTİVALİ 3 GÜN SÜRECEK

Urla Barbaros Köyü’nde cadde ve sokak köşelerine, duraklara, elektrik direklerine ve ağaçlara asıl bostan korkuluklarının asılması ile başlayan Barbaros Oyuk Festivali bu yıl dördüncü kez düzenleniyor. Barbaros Köyü’nde yaşayan vatandaşların kaybolma tehlikesi altındaki kültürlerini yaşatmak için her yıl Urla Belediyesi tarafından düzenlenen Oyuk Festivali 3 gün boyunca çeşitli etkinliklerle sürecek. Korkuluk Yürüyüşü adı verilen kortejle başlayan festival kapsamında, tarlaların korunması için dikilen korkuluklar Barbaros Köyü’nün onlarca farklı noktasında sergileniyor.

Urla Barbaros Oyuk Festivali 2019

TÜRKİYE’NİN İLK TEMALI FESTİVALİ: OYUK FESTİVALİ

Yörede bostan korkuluklarına “Oyuk” denildiğini söyleyen Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, 105 yıllık Barbaros Köyü’nde, ülkenin ilk temalı festivali olan Oyuk Festivali’nin düzenlendiğini kaydetti. Festivalin ilginç korkuluklara ev sahipliği yaptığını ve yörenin kaybolmaya yüz tutmuş değerlerinin korunması amacıyla düzenlendiğini söyleyen Başkan Oğuz, festival sayesinde bölgenin turizminin ve ekonomisinin de geliştiğini dile getirdi.

Urla Barbaros Oyuk Festivali 2019

FESTİVALİN FİKİR ANNESİ DEMET KÜÇÜKKAYALAR

Kültürlerin yeniden canlandırılması vurgusu yapan Başkan Burak Oğuz, Barbaros Oyuk Festivali’nin fikir annesinin Demet Küçükkayalar olduğunu, Barbaros Köyü’nün kalkınması için köy kadınlarını organize eden Küçükkayalar’ın, köylülerle birlikte zeytin hasadının ardından festival için hazırlık yaptığını kaydetti. Festival için birbirinden renkli korkulukların yapıldığını kaydeden Başkan Oğuz, Küçükkayalar’ın tüm sürecin içinde olduğunu ve festivale gelen misafirlere de ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Urla Barbaros Oyuk Festivali 2019

KÖY NÜFUSU KADAR KORKULUK ÜRETİLDİ

Görkemli oyuklar yapabilmek için Barbaros Köyü sakinlerinin atölyeler kurduğunu ve köy nüfusu kadar korkuluk üretildiğini söyleyen Başkan Oğuz, Nüfusu 350 olan köyde 350 korkuluğun bulunduğunu, her geçen yıl Oyuk Festivali’ne ilginin artmasına ile yoğun katılım beklediklerini ve köyün farklı yerlerine yerleştirilen oyukların, kış dönemine kadar yerlerinde kalacağını dile getirdi.

Urla Barbaros Oyuk Festivali 2019

BARBAROS OYUK FESTİVALİ ETKİNLİKLERİ

Urla Barbaros Köyü Oyuk Festivali 8 Eylül Pazar akşamına kadar devam edecek. Festivalde resim, fotoğraf ve el emeği çeyizler de sergilenecek. Festival kapsamında “Yılın en güzel oyuğu” yarışması yapılacak. Ayrıca Barbaros Köyü’ndeki eski köy yaşamını yansıtan Keçe Köy Sergisi ile Gelin Çıkarma geleneği de ziyaretçiler için sergilenecek. Oyuk Festivali’nde dans eden oyuk ve belgesel sunumları, Barbaros Kadın Korosu Konseri, tohum topları yağımı gibi farklı etkinlik ve aktiviteler de gerçekleştirilecek.