İzmir’in Urla ilçesi ilkleriyle tanınmayı sürdürüyor. Ülkemizde ilk köy tiyatrosu Urla Bademler’de açıldı, dünyada ilk zeytinyağı fabrikası Urla’da üretim yaptı ve dünyanın ilk Enginar Festivali de her yıl Urla’da düzenleniyor. Bu ilklere bir yenisi daha eklendi. Urla’nın 2 köyünde kadınlar kahvehane işletiyor. Barbaros ve Zeytinler’de Köy Kahvesi işleten kadınlar, müşterilerinin alışkanlıklarını değiştirdiklerini ve algıları yıktıklarını söylüyor.

MÜŞTERİLER ARTIK DAHA DİKKATLİ

İlçede 10 yıl önce açtığı Barbaros Köy Kahvesi ile Urla’daki ilk kadın kahvehane işletmecisi olduğunu vurgulayan Bahar Doğru, Urla Belediyesi tarafından verilen eğitimlere katılarak sertifika aldığını ve kahvehane işletmeye başladığını söyledi. Kahveyi daha önce eşinin işlettiğini ancak rahatsızlanması üzerine kendisinin kahvehaneyi çalıştırmaya başladığını söyleyen Doğru, bu durumun bir süre şaşkınlıkla karşılandığını, müşterilerinin zaman içinde kendisine alıştığını ifade etti. Konuşurken küfürlü kelime kullanan müşterilerinin kafasına tepsiyle vurduğunu söyleyen Doğru, müşterilerin şimdilerde kullandıkları kelimeleri özenle seçtiğini ve daha kibar olduklarını dile getirdi. Barbaros Köy Kahvesi’ni bir kadının işletmesine herkesin alıştığını ve kahveyi devam ettirmek için insanların ısrar ettiğini söyleyen Bahar Doğru, işini severek yaptığını ve diğer kadınlara da bu mesleği tavsiye ettiğini söyledi.

KADIN MÜŞTERİLERİ DE VAR

Urla’da Köy Kahvesi işleten bir diğer isim Deniz Aslan. Zeytinler Köy Kahvesi’ni işleten Aslan, kahveyi sabah erken saatlerde açtığını ve ablası ile birlikte kahvecilik yaptıklarını söyledi. Üç yıldır bu işi yaptığını söyleyen Aslan, Urla Belediyesi’nin açtığı ihaleye girerek köy kahvesi açtığını, ailesinin de kendisine tam destek verdiğini kaydetti. Geçmiş yıllarda müşterilerinin sadece erkeklerden oluştuğunu ancak bu algının değiştiğini söyleyen Aslan, artık kadınların da köy kahvesine geldiğini, kahvede bulunan erkeklerin ise konuşmalarına daha çok dikkat ettiğini dile getirdi. Urla’da köy kahvesi işleten kadınların önemli bir işi başardığını ve kadınlara imkân verilmesi durumunda nelerin başarılacağını gösterdiklerini kaydeden Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, kadınların girişimcilik için özendirilmesi gerektiğini ve Urla Belediyesi olarak eğitimleri devam ettireceklerini dile getirdi.