İzmir Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, geçen 20 yılı aşkın süre içinde deprem etkilerinin azaltılması için çok çeşitli çalışmalar yapıldığını, ancak Türkiye gibi dinamik ve hızla gelişen bir ülkede bu konuda yapılanların yeterli olmadığını kaydetti. İzmir ve deprem gerçeğine dikkat çeken akademisyenler, geçmişte İzmir’de deprem ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Türkiye’nin deprem tehlikesi en yüksek şehirlerinden biri olan İzmir’de ‘Kentsel Deprem Master Planı” çalışmasının yapıldığını hatırlatan akademisyenler, 1998 yılında yapılan çalışmanın artık bir geçerliliğinin olmadığını kaydetti. Geçen süre zarfında İzmir’in gerek yapı stoğu, gerek nüfus, gerekse alt yapı olarak çok değiştiği vurgulandı.

Özellikle 30 Ekim 2020’deki depremin İzmir şehir merkezinden 70 – 80 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen oluşan hasar düşünüldüğünde şehir merkezini etkilemesi beklenen depremin meydana gelmesi durumunda yaşanacak hasar ve diğer etkilerin oldukça büyük olacağına dikkat çekildi.

Yaşar Üniversitesi’nden İzmir depremi hazırlığı çağrısı

Akademisyenler, İzmir’de depremin olası etkilerinin belirlenmesi ve azaltılması için yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarını kapsayan bölge için deprem master planın güncellenmesi
  • Bu çalışma için Büyükşehir Belediyesi, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir’de ve ülkemizde benzer konularda uzman diğer üniversiteler ve ilgili diğer kurumlardan temsilcilerden oluşan bir teknik heyet oluşturulması
  • İzmir genelinde yeni yapılacak binalarda deprem güvenliğine karşı alınacak özel ve teknolojik uygulamaların (deprem yalıtımı, sönümleyici, vb.) özendirilmesi için gerekli teknik ve mevzuat alt yapısının hazırlanması
  • İzmir’de bulunan özel / resmi hastane ile eğitim kurumlarının deprem güvenliğinin belirlenmesi ve riskin azaltılması için gerekli önlemlerin belirlenmesi
  • İzmir’deki organize sanayi bölgelerindeki tesislerin deprem güvenliğinin belirlenmesi ve olası can, ekonomik ve iş gücü kabının azaltılması için gerekli önlemlerin alınması.

İzmir depremi sonrası ne olacak?

“Ülkemizin büyük şehirlerini ve İzmir şehir merkezini büyük bir deprem beklemektedir ve bu kaçınılmaz bir gerçek. Bu nokta düşünülmesi gereken deprem sonrası nasıl bir ortamda yaşamak zorunda kalacağımız” diyen akademisyenler, şunları dile getirdi:

“Geçmiş depremler göstermiştir ki yaşanan kayıpların yanı sıra hayatta kalanlar oldukça büyük bir ekonomik yük ve sorunlu bir çevre ile karşı karşıya kalmıştır. Oluşacak sorunun boyutu, bugünden alınacak önlemlere doğrudan bağlı. Ancak unutulmamalıdır ki bu gibi önlemler uzun vadeli ve belirli bir strateji içinde geliştirilmesi gereken aksiyonlardır. Son olarak, belirtilmesi gereken en önemli nokta, deprem gibi doğal afetlere karşı insanların algısı değiştirmek için yapılacakların başında söz konusu çalışmaları bir devlet/yerel yönetim politikası haline getirmek ve uzun vadeye yaymaktır.”

son dakika izmir haberleri