Işıl Özgentürk kimdir? Kiminle evli, başörtüsü yorumu nedir, Cumhuriyet gazetesi yazıları ve kitapları nedir? sık aranan başlıklar arasında yer alıyor. Yazar Işıl Özgentürk’ün kim olduğuna, gazete yazıları ve kitapları hakkında detaylı bilgilerle birlikte, kiminle evli olduğuna haberimizde yer veriyoruz.

IŞIL ÖZGENTÜRK KİMDİR?

19 Eylül 1948’de Gaziantep’de doğan Işıl Özgentürk’ün asıl adı Zeynep Işıl Türkben’dir. Yönetmen Ali Özgentürk ile evli olan Işıl Özgentürk, ilkokulu ve ortaokulu Gaziantep’de, liseyi İstanbul’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nden mezun olan Özgentürk, senaryo çalışmalarına erken yaşlarda başladı. 1968 yılında kurulan ve 1971 yılında kapanan Devrim İçin Hareket Tiyatrosu’nda Ali Özgentürk ve Mehmet Ulusoy ile birlikte yer alan Işıl Özgentürk, bu tiyatro için çeşitli senaryolar yazdı ve oyuncu olarak yer aldı.

CUMHURİYET GAZETESİ VE ÖDÜLLER

Yazdığı senaryolarla önemli ödüller kazanan Işıl Özgentürk, 1971 yılında bir binanın yakılması ile ilgili görülen davada sanık olarak yer aldı ve beraat etti. Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığına başlayan Özgentürk, aynı zamanda çok ses getiren röportajlara da imza attı. Çocuk hikayeleri ve şiirleri de önemli yarışmalarda dereceler alan ve bir kitabı ile Türk Dil Kurumu’ndan ödül alan Özgentürk, eşi olan Ali Özgentürk’le birlikte bir çok filmin senaryosunu yazdı ve bu filmler bir çok ödül kazandı.

IŞIL ÖZGENTÜRK’ÜN BAŞÖRTÜSÜ YORUMU

Işıl Özgentürk’ün uzun zamandır tartışmalara sebep olan köşe yazısında ise başörtüsü konu edildi. Türban takanların Türban’ın nereden geldiğini bilmediğini, Kur’an’da türbanla ilgili bir ifade olmadığını yazan Özgentürk, türbanın Sümer uygarlığına dayandığını ve tapınaklarda bedenini satan kadınlar tarafından takıldığını yazdı. Daha sonra Yahudilerin bu geleceği değiştirerek aldığını ve kiliselerde rahibelerin türban takmaya başladığını yazan Özgentürk, bu ifadeleri ile eleştiri oklarının hedefi oldu.

IŞIL ÖZGENTÜRK’ÜN KİTAPLARI

1980 yılında Yokuşa Tırmanır Hayat adlı eseri ile öykü kitapları yayınlanan Özgentürk, sonraki yıllarda yeni öykü ve deneme kitapları da çıkararak bu alanda okunan isimler arasında yer aldı. Yazar Işıl Özgentürk’ün 2 gezi kitabı, birçok çocuk oyunu ve çocuk kitapları da bulunuyor. Yazar ayrıca, senaryosunu yazdığı oyunları 1998 yılında tek bir kitapta yayınladı.