Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında yaptığı bir konuşmada “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile 3 yıl 6 ay hapis cezası verilen HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında verilen tahliye kararının gerekçesini sundu. Kararda, propaganda suçunun soyut tehlike suçu olarak kabul edilmesinin ifade özgürlüğüne, anayasal hak ve özgürlüklere baskı oluşturma potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Sırrı Süreyya Önder ile ilgili verilen gerekçeli kararda ayrıca, Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi raporunda, propaganda faaliyetinin cezalandırılması için olayın somut koşullarda, belli oranda tehlikeye neden olduğunun gösterilmesi gerekeceği kaydedildi.

AYM’NİN SIRRI SÜREYYA ÖNDER KARARI

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ı ‘Kürtlerin lideri’ olarak ifade etmesinin, tek başına şiddeti teşvik etmedi ifade edildi. Sırrı Süreyya Önder’in “Kürdistan” ifadesinin de değerlendirildiği açıklamada, bu kelimenin ne anlama geldiğinin, ancak konuşmanın bütüne bakılarak belirlenebileceği kaydedildi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER’E TAZMİNAT ÖDENECEK

Anayasa Mahkemesi kararında, Anayasa’nın 26. Maddesinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerektiği, güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kaydedildi. Verilen kararın ardından ise Sırrı Süreyya Önder’e manevi tazminat olarak 9 bin 150 TL ödenmesine hükmedildi. Kararın ardından HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tutuklu olduğu Kandıra Cezaevi’nden tahliye edildi.