Domuz gribi vakalarının artmasıyla birlikte vatandaşları korku sardı. Bir salgın haline gelen grip nedeniyle hastanelerin acil servisleri dolarken vatandaşlar gripten korunmak için yapılması gerekenleri merak ediyor. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrılarıyla etkisini gösteren domuz gribinin belirtileri, gribin ölümcül olup olmadığı, aşıları - ilacı, tedavisi ve bulaşıcı olup olmadığı merak konusu oldu. Domuz gribiyle ilgili tüm detaylar, haberimizde...

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Domuz gribi, kişinin vücuduna virüsün girmesinin ardından 1-3 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Gribe yakalanan kişinin ilk olarak ateşi yükselir ve 1-2 saat içinde bu ateş 40 dereceye kadar çıkabilir. Ateşin yanı sıra gribe yakalanan kişilerin boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı ve eklem ağrıları başlar. Hastanın ateşinin yükselmesi nedeniyle halsizlik ve üşüme şikayetleri oluşur. Gribe yakalanan vatandaşların, kısa süre içinde hastaneye giderek bir hekime muayene olması gerekmektedir. Domuz gribi belirtileri olarak şunlar gösterilebilir:

  • Ateş: Kişinin ateşi kısa süre içinde 40 dereceye yaklaşabilir. Hastanın ateşinin düşürülmesi için soğuk kompres yapılabilir.
  • Öksürük: Hastalığa yakalanan kişinin kuru öksürüğü başlayabilir.
  • Boğaz ağrısı: Domuz gribine yakalanan kişilerin en çok şikayet ettiği konulardan biri, boğaz ağrısıdır. Domuz gribiyle ilgili en önemli göstergelerden biridir.
  • Yaygın vücut ağrısı: Domuz gribine yakalanan hastaların, özellikle eklem bölgelerinde ağrı oluşmaktadır.
  • Baş ağısı: Domuz gribine yakalanan bazı hastaların baş ağrısı çektiği ifade edilmektedir.
  • Üşüme: Ateş yükselmesi nedeniyle hastaların neredeyse tamamı üşümektedir.

DOMUZ GRİBİ BULAŞICI MI?

Domuz gribine yakalanan kişilerin, gribi çevresine bulaştırmaması için çaba sarf etmesi gerekmektedir. Grip, hastalığın belirtilerinin ardından 7 güne dek bulaşıcıdır. Grip tanısı, hastaneler tarafından kısa süre içinde konulmaktadır. Grip, en çok 2 yaş altı çocuklarda görülmektedir.

DOMUZ GRİBİ ÖLÜMCÜL MÜ?

Domuz gribinin tıpkı bilinen grip gibi ölüm ihtimali bulunmaktadır ancak bu normal gripten çok farklı değildir. Bu nedenle domuz gribine yakalanan kişilerin tedirgin olmasına gerek yoktur.

DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA YOLLARI

Domuz gribinden korunmak isteyen vatandaşların bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sağlıklı beslenmesi ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekmektedir. Domuz gribi bulaşıcı bir hastalık olduğu için başkasıyla temas edilmesi halinde eller yıkanmalı dikkatli olunmalıdır.