Güncel

Sigorta Brokeri Nedir

Broker olmak isteyen tüzel ve gerçek kişiler için birbirinden farklı yönetmelikler vardır. Gerçek kişiler için Türkiye'de yaşıyor olması gerekir, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması, herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması, lisans mezunu olması ve mesleki deneyim süresinin yedi yıl olması gerekmektedir.

Broker âlim satım işlemi sırasında aracılık eden ve bu işlemden aldığı komisyonlar sayesinde kazanç sağlayan kişi veya kurumlardır. Broker aracılık edeceği konuyla ilgili alıcı ve satıcının hızlı bir şekilde bir araya gelmesini sağlar. Brokerler yatırımcıların işleri doğrultusunda ister bireysel ister kurumsal olarak işlerini yürütmektedirler. Finans piyasasında, sigorta, emlak gibi benzer alanlarda ortaya çıkmaktadır. Brokerlerin güvenilir olması çok önemlidir. Sigorta brokerini inceleyecek olursak sigortalı kişi adına hareket eden ve sigortanın vekil bulunduğu risk yönetimini kontrol altına almaktadır.

Sigorta brokerleri anlaşmalı olduğu kurumların danışmanlığını yapmakta ve kurumları temsil etmektedir. Sigorta şirketlerinin değil sigortalı kişinin temsilciliğini yapmaktadır. En büyük özelliği Kanuni konumu gereği birden fazla sigorta şirketi ile bağımsız olarak çalışmaktadır. Broker sigorta satın almak isteyen kişilere uygun sigorta paketlerini sunmakta ve herhangi bir sorun karşısında sorunu çözmektedir. Sigorta brokerliği günümüz şartlarında oldukça popüler ve sistemli bir yapıdır.

Sigorta Brokeri Nedir

Broker olmak isteyen tüzel ve gerçek kişiler için birbirinden farklı yönetmelikler vardır. Gerçek kişiler için Türkiye'de yaşıyor olması gerekir, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması, herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olması, lisans mezunu olması ve mesleki deneyim süresinin yedi yıl olması gerekmektedir. Tüzel kişi brokerliği için ise merkezlerinin Türkiye'de bulunması, anonim veya limited şirketi olarak kurulmuş olması, fiziksel mekân ve teknik idari altyapının olması gerekmektedir.

Brokerler yurtdışında aktif olarak çalışabilir ancak Türkiye'de şube açmak şartı ile. Sigorta acentesi açmak için nüfus cüzdan fotokopisi, vesikalık fotoğraf, ikametgâh belgesi, ticaret sicil gazetesi, iletişim bilgileri, diploma sureti, taahhütname, sigorta şirketi ile yapılan sözleşme kopyası istenmektedir. Sigorta brokerliği için çok çalışmak yerine dikkatli çalışmak daha önemlidir. Eğer insanlarla kolay iletişim kurabiliyorsanız, ikna etme yeteneğiniz iyi ise bu iş tam sizin için. Birçok kişi brokerlik hakkında detaylı bilgiye sahip değildir.

Sigorta Brokerinin Sorumlulukları

Daha çok finans ya da bankacılık sektöründe çalışmaktadır. Bunun yanı sıra broker, yatırım, ipotek, hisse senetleri, sigorta gibi alanlarda kendini geliştirir ve uzmanlaşır. Brokerlerin uzmanlık alanları mesleki sorumluluklarına göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler doğrultusunda, satıcı ve alıcı arasındaki ilişkiyi yürütür, müşterilerin risk oranlarını hesaplar, müşterileri piyasanın durumu hakkında bilgilendirir, müşterinin mahremiyetine sadık kalarak çalışır.

Brokerler aracı durumda oldukları için hem sigortalı kişi adına hem de sigortacı kişi adına çalışırlar. Sigorta brokerliği için bireylerin ekonomiyle ilgili bölümlerden mezun olması gerekmektedir. Mezun olduktan sonra borsa İstanbul tarafından verilen eğitime katılması gerekir. Bu şeklide süreci takip ederek sertifika sahibi olurlar. Bir broker analiz yapma yeteneğine sahip olmalı, mantıksal akıl yürütebilme II, araştırma ve raporlama becerisi olmalı ve detay odaklı çalışabilmelidir. Sigorta brokeri kendine bir çalışma prensibi belirlemeli ve ona göre hareket etmelidir. Yanlış kararlar hem karşı tarafı hem de brokeri olumsuz etkileyecektir.

Türkiye'de oldukça fazla broker olduğu için birçok kişi deneyim sahibi kişilerle çalışmak istemektedir. Çünkü günümüz çağında risk faktörü çok önemlidir. Günümüz çağında bu işten Forex ya da finans alanında çalışan brokerlerin aylık maaşları yaklaşık olarak 10.000 TL civarındadır. İşin başarısına göre de ekstra prim almaktadırlar. Sigorta brokerleri ise yaklaşık olarak 4.000 TL’dir. Türkiye'de 147 adet broker bulunmaktadır. Bu sayı yıl içerisinde yüzde 21 büyüme göstermiştir. Bu verilere yapmış oldukları işlere baktığımızda sigorta brokeri oldukça önemli görevler ve sorumluluklar üstlenmektedir. Daha ayrıntılı bilgileri atabrokerlik.com web sitemiz üzerinden alabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-253032735-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } } { "vars": { "account": "G-TEKNZGR13Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }