Son dakika İzmir... Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırım uyguladığı Huawei'ye bir darbe de sosyal medya platformu Facebook'tan geldi. Facebook, Çin şirketiyle ilişkilerini durdurma kararı aldı. 

Alınan karara göre Facebook uygulaması, artık Huawei telefonlara yüklü gelmeyecek. Ancak bu, Huawei telefonlara artık Facebook uygulamasının kullanılamayacağı anlamına gelmiyor. Yeni model Huawei telefon alan kullanıcılar, Facebook uygulamasını engellenmediği takdirde Google Play'den indirip kullanabilecek. Google Play'den de yaptırım gelmesi halinde ise, Facebook uygulamasının Android telefonlarda çalışmasını sağlayan dosyalar ile Facebook uygulaması telefona yüklenebilecek. 

Android ile başlayıp Facebook ile devam eden bu "engelleme" sürecinin nereye varacağı merakla bekleniyor.

Facebook

KARAR ABD ŞİRKETLERİNE DE ZARAR VERİYOR 

Huawei'ye karşı alınan yaptırım kararları, Huawei'ye hizmet veren şirketlere de darbe vurdu. Çinli şirkete yazılım ve donanım gibi hizmetler sağlayan ABD'li şirketlerin, yaptırım sonucu 60 milyar dolara yakın kayıp yaşayabileceği ve yüz bine yakın kişinin işsizlikle karşı karşıya olabileceği ifade edildi.

Facebook

Huawei kurucusu ise ABD'nin kararını "Bizi hafife alıyorlar." şeklinde yorumladı. 

ABD - ÇİN REKABETİ 

Mart 2018 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinin Çin'den ithal edilen bazı ürünlere gümrük vergisi uygulamasıyla başlayan süreç, karşılıklı vergi artışlarına sebep olmuştu. İki ülke arasındaki ticaret savaşı, Huawei'ye uygulanan ambargo ile ayyuka çıkmış oldu.

Facebook