Günümüz dünyasında teknoloji insanların hayal bile edemeyeceği noktaya doğru gidiyor. Yenilenen ve güncellenen teknoloji aleminin en önemli meselesi olan yapay zeka teknolojisi ile alakala birçok sorulara yanıt aranıyor. Yapay Zeka Çözümleri Nedir, Yapay Zeka Örnekleri Nelerdir, Yapay Zeka Tanımları ve Programları Nelerdir? sorularının yanıtları ortaya çıktı. Global olarak AI kısaltma adıyla bilinen yapay zeka nedir sorusu çokça taratılıyor. İşte yapay zeka ile ilgili makale içeriğimiz…

Yapay zeka çözümleri nedir örnekleri nelerdir?

Yapay zeka çözümleri teknolojisinin ne olduğuna dair birçok tanımla karşı karşıya kalabiliriz. Dolayısıyla bu noktada tek bir yanıt vermek yetersiz kalacaktır. Ancak yapay zeka çözümleri nedir sorusuna en kısa ve anlaşılır cevap olarak; evrenin en iyi varlığı insan zekasını taklit eden algoritma bütünü, makine diyebiliriz. Yapay zeka çözümleri teknolojisi insan hayatının hemen hemen bir alanına dahil oldu. Yapay zeka örnekleri olarak da hayatımızın birçok alanından örnekler sıralayabiliriz. İşte yapay zeka örnekleri:

  • Siber Güvenlik
  • Yüz Tanıma Sistemleri
  • Sanal Asistanlar
  • Haritalar (Navigasyon)
  • Sahtecilik Önleme
  • Akıllı Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS)
  • Akıllı Öneri Sistemleri
  • Akıllı Ev Sistemleri
  • Otonom Arabalar
  • Chatbot

Yapay zeka tanımları ve programları

Yapay zeka tanımları ile ilgili birçok bilgiyle karşılaşabilirsiniz. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin resmi web sitesinde şu bilgiye ulaşabilirsiniz:

“Literatürde “Yapay Zekâ”nın tanımı, teknolojinin gelişmesiyle değişim göstermektedir. Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.”

Yapay zeka programları

En çok bilinen yapay zeka programları listesinin üst sıralarında dört küresel platform olan Amazon, Apple, Google ve Microsoft’un sanal asistanlarını görebiliriz. Aşağıda vereceğimiz örneklerde de bu dört sanal asistanı ve küresel olarak bilinen diğer yapay zeka programlarını inceleyebilirsiniz. Yapay Zeka Çözümleri hakkında ayrıntılı bilgiyi Mina Proje Yatırım web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Alexa

Yapay zeka programları denilince akla ilk gelenlerden Alexa, Amazon’a bağlı yapay zeka destekli sanal asistanıdır. Uygulama, Alexa destekli cihazlarla eşleştirildiğinde akıllı ev sistemlerini, tabletleri, giyilebilir cihazları ve TV'leri doğrudan telefon ile kontrol etmek için kullanılabilir. Alexa, sesi metne dönüştürerek soruları yanıtlandırabilir. Ayrıca Alexa ile planlar kurulur, arama gerçekleştirilebilir, mesaj iletilebilir, listeler oluşturabilir ve daha da ileri giderek ürün siparişi de verilebilir.

Siri

Apple’ın sanal asistanı olan Siri en çok bilinen ve en yaygın olarak kullanılan yapay zeka uygulamalarındandır. Siri, kendisine verilen sesli komutlar ile arama yapabilir, ileti gönderebilir, soruları cevaplandırabilir ve akıllı ev sistemleri ile entegre yapılabilir.

Google Assistant

Google’a ait, yapay zeka teknolojisi ile desteklenen sanal asistan Google Assistant hem cep telefonlarında hem akıllı ev aletlerinde hem de otomotivlerin bilgisayar sistemlerinde kullanılıyor. Google Assistant, sesli komut algılama haricinde çevrimiçi ürün arama, randevu alma ve gerçek zamanlı çeviri gibi kullanıcılarına özellikler sunuyor.

Diğer yapay zeka programları

Bilinirliği giderek artan diğer yapay zeka programları arasında; eğitim odaklı bir uygulama olan Socratic, kullanıcılarla sanki bir insan gibi sohbet edebilen Replika, sözlü sorulara yanıt oluşturan IBM Watson, İngilizce eğitim uygulaması Elsa Speak, harcama yönetimi uygulaması Fyle ve pek çok farklı işletim sisteminde çalışabilen sanal asistan Databot sayılabilir. Daha fazlası için Türkiye yapay zeka firması Mina Proje Yatırım firmasına başvurabilirsiniz. Mina, kurumsal firmalara yapay zeka alanında destekler sunuyor, ayrıca yapay zeka danışmanlığı da veriyor.