Bilinç nedir? Nasıl bu kadar şeyi düşünüp yorumlayabiliyoruz? Hepimizin aklına sıkça gelen sorulardan olan bu kavramlar, oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bilinç ; benzersiz düşünceleriniz, anılarınız, duygularınız, duyumlarınız ve ortamlarınız hakkındaki bireysel farkındalığınızı ifade eder. Esasen bilinciniz, kendiniz ve çevrenizdeki dünya hakkındaki farkındalığınızdır. Bu farkındalık subjektiftir ve size özeldir. Yaşadığınız bir şeyi kelimelerle tanımlayabiliyorsanız, o zaman bilincinizin bir parçasıdır.
Bilinçli deneyimleriniz sürekli değişiyor ve değişiyor. Örneğin, bir anda bu makaleyi okumaya odaklanabilirsiniz. Bilinciniz daha sonra bir iş arkadaşınızla yaptığınız bir konuşmanın anısına kayabilir. Ardından, sandalyenizin ne kadar rahatsız olduğunu fark edebilirsiniz veya belki de zihinsel olarak akşam yemeği planlıyorsunuz.
Bilinçte değişikliklere veya değişikliklere neden olabilecek birçok şey vardır. Bunlardan bazıları doğal olarak meydana gelirken, diğerleri uyuşturucu veya beyne verilen hasar gibi şeylerin sonucudur. Bilincin değişmesi, dünyanın algılanmasında, düşüncesinde, anlaşılmasında ve yorumlanmasında da değişikliklere neden olabilir.
Bilinç Durumları
Bilinç nedir? Sorusuna cevap olacak bazı farklı bilinç durumları şunları içerir:
- Rüyalar
- Halüsinasyonlar
- Hipnoz
- Meditasyon
- Uyku
Psikoaktif ilaçların neden olduğu durumlar
Bunların yanında bilinç nedir hala, bilimsel ve felsefi geleneklerde olağanüstü derecede tartışmalıdır. Düşünürler, bilincin nasıl çalıştığı ve nerede bulunduğu gibi gizemleri çözmeye çalışmak için çok fazla zaman ve mürekkep harcadılar.
Kısa cevap pek tatmin edici değil. Bilim adamları ve filozoflar, katı bir tanım şöyle dursun, bilinç nedir sorusu üzerinde hala ortak bir sınır içerisinde değiller. Bunun bir nedeni, kavramın birçok farklı ifade ve tanım için kullanılması olabilir. Ancak birçok uzman, bilinçli varlıkların çevrelerinin, kendilerinin ve kendi algılarının farkında oldukları konusunda hemfikirdir.