Son dakika İzmir haberleri… İzmir İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin “Değişime Davet” temasıyla düzenlenen beşinci gününde Millet İttifakı Başkanlar Buluşması düzenlendi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğindeki programda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener adına Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal katıldı. Programın sunuculuğunu ise Duygu Demirağ yaptı.

CHP Genel Başkanı ve 13’üncü Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına, “Böylesine anlamlı bir toplantıyı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza hepinizin huzurunda yürekten teşekkür ederim. İkinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz” diyerek başladı. Kılıçdaroğlu, “İşimizin çok kolay olduğunu kimse düşünmesin ama birinci yüzyılın kongresinde de o dönemin liderleri işlerinin çok kolay olmadığını biliyorlardı. Güzel bir Türkiye, barış içinde bir Türkiye, kalkınan ve büyüyen, bölgesinde ve dünyada saygınlığı olan bir Türkiye. Hepimizin idealinde olan bir Türkiye. Bugüne kadar büyük sıkıntılar çektiğimizi biliyoruz. Ama öyle bir sistem kuralım ki kim iktidara gelirse gelsin bu tür krizlerle Türkiye karşı karşıya kalmasın” dedi.

İzmir İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde Kemal Kılıçdaroğlu konuştu

Dört ayaklı bir stratejiden söz eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Birinci ayak güçlü bir demokrasidir. Güçlü bir parlamenter sistem. Dünyaya baktığınızda kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülkelerin tümünde güzel bir demokrasi anlayışı ve geleneği vardır. Biz de demokrasimizi geliştirmek zorundayız. Sağlıklı işleyen hiçbir demokraside denetimsiz alan yoktur. TBMM mi? O da denetlenir. Siyaset kurumunun halkına hesap vermesi gerekir.” diye konuştu.

İkinci olarak üreten bir ülke inşa edileceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Güçlü bir sosyal devlet inşa edemezseniz istediğiniz kadar üretin. Hakça bölüşmezseniz, toplumun bir kesimi yoksul bir kesimi varsıl olursa orada huzur, bereket olmaz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği güzel bir Türkiye’yi demokrasiyle, sosyal devletle yeniden inşa edebiliriz. Bugün Türkiye’de sosyal devlet büyük yara almıştır. Bunu düzeltmek bize nasip olacak. Bunu da yapacağız” dedi.

Sürdürülebilirliğe ve liyakate değinen Kılıçdaroğlu, “Durduğunuz andan itibaren geriye gidersiniz. Dünya hızla değişiyor. Siz bu değişime ayak uydurmak zorundasınız. Sürdürülebilirliğin kilit anahtarı devlette liyakattir. Yani birikimli insanların devlet yönetiminde olmasıdır. Üreten insanların üniversitelerde olmasıdır. Değişime ayak mı uyduracağız? Değişime öncülük mü yapacağız? Biz ayak uydurmak istemiyoruz. Değişime, dönüşüme, atılıma öncülük yapan bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz. Sürdürülebilirliğin temel anahtarlarından birisi de eğitimdir. Eğitimin yeniliğe açık olması, merak duygusunu büyütmesi lazım. Biz eğitim sisteminde de köklü değişiklikler yapacağız” ifadelerini kullandı.

Başkan Soyer: “İyi tasarlanmış bir geleceği miras bırakmak istedik”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise sözlerine Kılıçdaroğlu’nu, “Müstakbel Cumhurbaşkanım” şeklinde selamlayarak başladı. Başkan Tunç Soyer, konuşmasında 1923 yılında İzmir’de yapılan İktisat Kongresi’nden bahsederek başladı. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni bu mirasla düzenlediklerini söyleyen Başkan Soyer, “Tüm bu çalışmaları yaparken bize ilham veren Atatürk’ün bu kongre için izlediği yol ve kurduğu model oldu. Yola çıkarken sadece ortak akılla inşa etmekle ilgili bir kararımız vardı. Bunun sonucunda oluşacak içerikle ilgili bir fikrimiz yoktu. Gördük ki ortak akılla inşa edilen bu süreç, ortaya çok güçlü bir içerik çıkardı. Hiçbir sorunun tek başına çözülemeyeceğini ve ancak uzlaşmayla topyekûn ve sürdürülebilir çözümler üretilebileceğini gördük. İki gün sonra tüm paydaşlarımızın katıldığı kapanış oturumunda ortaya çıkacak ilkeler, geleceğin Türkiye’sinin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynayacak. Biz bugünün siyasal ikliminde bugünün sorunlarına çözüm aramak için değil, bugünün siyasal ikliminde geleceğin Türkiye’sine katkı sağlamak için yola çıktık. Sadece yolları, köprüleri ve binaları değil, iyi tasarlanmış bir geleceği miras bırakmak istedik” diye konuştu. 

Ali Babacan: “Ne kadar çok demokrasi o kadar ekonomi”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise şunları söyledi: “100 sene sonra yeniden ülkemizde demokrasiyi inşa eden iktisadı konuşuyoruz. Ekonomi için olmazsa olmaz temel kavramlar hukuk ve eğitim. Türkiye’nin zirvede olduğu yıllarda bundan çok bahsediyorduk. Eğer eğitim ve hukukta gerekeni yapmazsak bu ülke orta gelir tuzağına düşer demiştik. Ve maalesef bu tuzağa düştük. Bu tuzaktan nasıl çıkabileceğimizi biliyoruz. Ne kadar çok demokrasi o kadar ekonomi. Ne kadar adalet o kadar ekonomi. Ne kadar liyakat o kadar ekonomi. Ne kadar eğitim o kadar ekonomi.”

Ahmet Davutoğlu: “İzmir milletimizin ufuk şehridir”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise şunları kaydetti: “İzmir, bizim milletimizin ufuk şehridir. Doğudan batıya, Asya’dan Avrupa’ya doğru gerilmiş bir yayın Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanmasıdır İzmir. Tarihimizin Akdeniz medeniyetiyle buluşması yanında bütün İktisat tarihimizin en merkez şehirlerinden biridir. İzmir'in tarihiyle milletimizin tarihi ayrıştırılamaz, özellikle de iktisat tarihi. Şimdi yeni bir eşikteyiz. Dördüncü büyük dönüşümün içindeyiz. İleride bu tarihi yazanlar bu kongreyi kaydettiklerinde bizim Birinci İktisat Kongresi gibi bir güzel hatıra olarak anmalı. Her görüşü, her siyasi akımı bir masa etrafında toplandı ve hakimiyeti milliye için hakimiyeti iktisadiye kararı aldılar demeliler bugün için. Keşke dedelerimiz daha doğru yön çizseydi diyecekler ya da işte bugün deyip o nesillerin önünü açacağız. Biz o nesillerin önünü açmak için 6 siyasi lider bir araya geldik, bu nesillerin önünü kapatmak isteyenlere karşı bir araya geldik.”

Temel Karamollaoğlu: “Atatürk ve arkadaşlarını şükranla anıyorum”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise şöyle konuştu: “Tam 100 yıl olmuş İstiklal Harbi’ni tamamlamışız. Savaş bitmiş, savaşın yaralarını sarmak gibi işlerle uğraşırken birdenbire iktisat öne çıkmış. Uzun bir kongre yapılmış İzmir’de. Ülkemizin her yerinden uzmanlar gelmişler. Bu kongreyi o zaman tertip eden başta Atatürk ve arkadaşları olmak üzere hepsini şükranla anmayı bir görev biliyorum. Birinci İktisat Kongresi’nin maddelerini mutlaka bulun ve okuyun. 9 madde 12 başlık var. Bunları okumakta fayda var. O kongreden sonra Türkiye’de ciddi bir hamle başlamış. Maalesef Osmanlı’nın son dönemlerinde bir takım iktisadi faaliyetler başladı ama ülkemizi ayağa kaldıracak hale gelmedi. İzmir İktisat Kongresi’nden sonra oluşturulan hava neticesinde bir hamle başladı. Hangi fabrikalar kurulacak, hangi finans müesseseleri hayata geçirilecek? Bunlara karar verilmiş.