2019 yılı içerisinde 3 güneş tutulması olacağı öngörülmüştü. Güneş tutulmasının yeni tarihini merak edenler, Türkiye’de güneş tutulması ne zaman olacak? Güneş tutulması nedir ve ne kadar sürer? Soruları ile cevaplar arıyor. Güneş tutulmasına dair tüm ayrıntılar haberimizde yanıt buluyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN OLACAK?

Güneş tutulması 26 Aralık 2019 tarihinde olacak. Suudi Arabistan, Endonezya ve Güney Hindistan’ın bazı bölgelerinden de görülebileceği ve güneşin yüzde 97’sinin bu tutulma ile kapanacağı kaydediliyor. Türkiye’nin doğusunda bulunan bazı illerden de güneş tutulması izlenebilecek. 2020 yılında ise 10 Ocak, 5 Haziran, 4 Temmuz ve 29 Kasım tarihlerinde 4 ay-güneş tutulması yaşanacak. 10 Ocak’ta ve 5 Haziran’da olacak tutulmaların Türkiye’den görülebileceği kaydediliyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR? NE KADAR SÜRER?

Ay güneşten 400 kez daha küçük. Dünyaya ise güneşten 400 kez daha yakın. Bu sebepten büyüklükleri aynı görülüyor. Ay, güneş ile dünya arasına girdiğinde güneş tutulması gerçekleşiyor. Güneş tutulması her şartta olmuyor. Tutulmanın olması için Ay’ın yeniay safhasında olması gerekiyor. Ayrıca bazı yörünge ve düzlemlerin de uygun koşullarda olması gerekiyor. Ay ve güneş aynı yörüngede ve doğrultuda olduğunda güneş tutulması gerçekleşiyor.