Leke, cilt üzerindeki herhangi bir iz için kullanılan terimdir. Birçok farklı leke türü vardır,  ancak bunlar genellikle dört ana kategoriye ayrılır: siyah nokta, beyaz nokta, sivilce ve kistler. Çoğu leke zararsızdır, ancak bazı insanlar kozmetik nedenlerle onlardan kurtulmak istemektedir. Bu noktada en çok merak edilen ise lekelerden nasıl kurtulunacağıdır. Herkesin cildi farklı olduğu ve hiçbir şeyin garantisi olmadığı için bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, lekeli ya da lekeye eğilimli ciltleri tedavi etmenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Yeterince su içmek gibi sağlıklı cilt alışkanlıklarını takip etmenin yanı sıra, lekelenmeye meyilli ciltler için özel bir cilt bakımı rutini uygulamak, lekeleri uzak tutmaya yardımcı olabilmektedir. Lekeli ciltler için cilt bakımı rutini oluşturmada dikkat edilmesi gerekenleri myepique.com.tr kurucusu Burçin Yücabağ anlattı.

Lekeli ciltler için cilt bakım rutini adımları:

1. Adım: Temizleyici

Cilt tipi veya cilt problemi ne olursa olsun, temizlik her zaman cilt bakımı rutininin ilk adımı olmalıdır. Lekeye eğilimli ciltlerde genellikle yağlanma büyük bir sorundur.  Cilt çok fazla sebum üretiyorsa, cilt yüzeyinin temiz, ferah ve yumuşak olması ve gözenekleri tıkayacak hiçbir şeyin olmaması için temizleme adımı oldukça önemlidir. Ancak kapsamlı temizlik, sert temizlik ile aynı şey değildir. Bu noktada cildi soymadan ve kurutmadan temizleyecek bir temizleyici seçilmelidir.

2. Adım: Hedefe Yönelik Bakım

Lekelere neden olan sivilce aşırı yağ üretiminden kaynaklansa da, hormonal değişiklikler, stres ve hatta kötü beslenme dahil olmak üzere diğer faktörler sivilceleri tetikleyebilmektedir. Düzgün işleyen bir cilt bariyeri, cildin bu tetikleyicilere karşı kendini savunmasına yardımcı olmaktadır. Hyaluronik asit içeren bir cilt bakım serumu kullanılması, cilt bariyerini güçlü ve nemli tutmayı sağlayabilmektedir.

3. Adım: Nemlendirici

Nemlendirme, tüm cilt tipleri için çok önemlidir, ancak yağlı ve lekeye eğilimli ciltler için daha da önemlidir. Araştırmalar, cildin susuz kaldığında, doğal nem eksikliğini gidermek için daha fazla yağ ürettiğini göstermektedir. Bu da tıkanmış gözeneklere ve lekelere yol açmaktadır.

Akne sonrası izler olarak da bilinen “hiperpigmentasyona” yatkın kişilerde küçük lekeler bile kalıcı lekelere dönüşebilmektedir. Bu koyu lekeleri, leke giderici cilt bakım kremleri ile azaltmak mümkündür. Leke giderici cilt kremi, çok çeşitli koyu lekelerin ve renk değişikliklerinin görünümünü düzeltmeye yardımcı olmaktadır.

4. Adım: Güneş Koruyucu

Akneli kişilerde inflamatuar sonrası hiperpigmentasyon oluşma potansiyeli bulunmaktadır.  Güneşe maruz kalmak bunu daha da kötüleştirmektedir ve hiperpigmentasyonun normalde olduğundan çok daha uzun süre ciltte kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle güneş kremi kullanmak akneli ve lekeli ciltlerde oldukça önemlidir. Güneş kremi seçerken, lekeleri önleme özelliğine de sahip yaşlanma karşıtı güneş kremi de tercih edilebilir.