Portföy çeşitlendirmesi yatırımın temel kavramıdır. Bir yatırım portföyünün genel riskini azaltmak için çeşitli varlıkları bir araya getiren bir risk yönetimi stratejisidir.

Geleneksel bilgelik der ki: tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymayın. Portföyünüzün farklı varlık sınıfları, coğrafyalar, stiller ve büyüklükler arasında iyi bir şekilde çeşitlendirilmesini sağlayarak risk maruziyetinizi yayarsınız. Bir menkul kıymette bir sorun çıkarsa, bu yatırımlarınızın yalnızca küçük bir kısmını oluşturur ve bu nedenle genel servetinize çok fazla zarar vermez.

Volatiliteyi düşürmek

Portföy çeşitlendirmesinin nihai amacı bir portföyün oynaklığını azaltmaktır çünkü tüm varlık kategorileri, sektörler veya hisse senetleri birlikte hareket etmez. Birbiriyle ilişkili olmayan çeşitli varlıkları elinizde tutarak belirli yatırım risklerini azaltabilirsiniz.

Çeşitlendirme aynı zamanda önemlidir çünkü piyasalara yatırım yapmak değişken ve öngörülemez olabilir. Pratik anlamda çeşitlendirme, aynı piyasa veya ekonomik olaya farklı tepki verecek yatırımları elde tutmaktır. Ayrıca tek bir yatırımın başarısız olmasına veya bir varlık sınıfının kötü performans göstermesine karşı en iyi savunmanızdır.

Aynı zamanda, çeşitlendirme size yalnızca yüksek riskli yatırımların elde edebileceği çok yüksek karları elde etme fırsatı verir. Elbette bu, her yatırımcının kesinlikle kâr edeceği anlamına gelmez, ancak en azından yüksek getirili yatırım stratejileri için bütçe ayırarak yüksek kâr elde etme şansınızı deneyebilirsiniz. Piyasa oynaklığını iyi analiz eden ikili opsiyon yatırımcıları kısa sürede çok para kazanabilir.

Getirileri yumuşatmak

Ekonomi büyüdüğünde, hisse senetleri tahvillerden daha iyi performans gösterme eğilimindedir. Ancak işler yavaşladığında, tahviller genellikle hisse senetlerinden daha iyi performans gösterir. Portföyünüzde hem hisse senedi hem de tahvil bulundurarak, piyasalar bir o yana bir bu yana sallandığında portföyünüzün düzeltmelere maruz kalma olasılığını azaltırsınız.

Çeşitlendirme aynı zamanda sizi olumsuz piyasa döngülerine karşı korur ve oynaklığı azaltır. Başka bir deyişle, farklı sektörlerde ve şirketlerde çok sayıda yatırıma sahip olarak, sektöre ve şirkete özgü risk en aza indirilir. Bu, portföyün oynaklığını azaltır çünkü farklı varlıklar farklı zamanlarda yükselip düşerek portföyün getirilerini bir bütün olarak yumuşatmalıdır.

Farklı varlık sınıfları

İyi bir çeşitlendirme yapmak için farklı varlık sınıflarına ve bir varlık sınıfındaki farklı seçeneklere yatırım yapmanız gerekir. Paranızın çoğu bir veya iki varlık sınıfındaysa, diğer varlık sınıflarını düşünmek akıllıca olabilir. Daha sonra her bir varlık sınıfı içinde, paranızın mevcut üç farklı seçeneğe yatırıldığından emin olun. Portföyünüzü genel olarak çeşitlendirmenin üç basit yolu, varlık sınıfları arasında, bir varlık sınıfı içinde ve uluslararası yatırım yapmaktır.

Finansal hedefleriniz ve kişisel özellikleriniz için doğru varlık dağılımını belirlemek bir dizi faktöre bağlıdır. Bunlar, yatırım zaman ufkunuzu ve parayı ne için kullanacağınızı içerir. Parayı büyütmek istiyorsanız, biraz risk almanız gerekecektir; parayı korumak istiyorsanız, riski sınırlamanız gerekecektir.

Zaman ufku ve hedefler

Zaman ufkunuz ve hedefleriniz ne olursa olsun çeşitlendirme de önemlidir. Borsaya yatırım yaptığınız her zaman çeşitlendirilmiş bir portföy hedeflemelisiniz. Hedefleriniz veya zaman çerçeveniz değiştikçe, değiştirilecek kaldıraçlar çeşitlendirilmiş portföyün ne kadar agresif bir şekilde oluşturulduğuna göre belirlenmelidir. Örneğin, uzun vadeli bir hedefe tahsis edilen yatırımlar, kısa vadeli hedeflere yönelik olanlara kıyasla hisse senetlerine daha fazla ağırlık verebilir.

Portföyünüzün çeşitlendirilmiş olup olmadığını belirlemenin kolay bir yolu mevcut performansınıza bakmaktır. Çeşitlendirilmiş yatırımlar aynı anda aynı yönde hareket etmeyecektir. Yatırımlarınızdan bazıları yükselirken diğerleri düşüyorsa, çeşitlendirmeye sahipsiniz demektir.

Piyasadaki dalgalanmalar daha fazla çeşitlendirme ve yatırım uzmanlığı gerektirir

Yatırım hedefleri nadiren tek bir varlık sınıfına yatırım yapılarak karşılanabilir. Birden fazla varlık sınıfına aktif olarak yatırım yapan bir portföy daha fazla potansiyel getiri kaynağına sahiptir ve değişen piyasa koşullarına daha iyi uyum sağlayabilir. Başarılı yatırım yapmanın anahtarlarından biri, risk ile konfor seviyenizi zaman ufkunuza göre nasıl dengeleyeceğinizi öğrenmektir.