Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseri ile ilgili detaylar merak ediliyor. Prostat kanseri nedir, holep cerrahisi nedir ve prostat kanseri belirtileri nelerdir sorularının yanıtını Prof. Dr. Serkan Altınova detayları ile veriyor. Prostat kanseri evreleri, tedavisi ve ameliyatı hakkında tüm ayrıntılar içeriğimizde yer alıyor.

Kanser ölümlerinde ikinci sırada olan prostat kanseri, sıklık açısından Türkiye’de yüz binde 37 olarak kayıtlara geçmiştir. Dünya ölçeğinde yapılan araştırmalarda, her 5-6 erkekten birinin prostat kanseri ile karşılaşma riskinin bulunduğu tespiti yapılmaktadır.

Prostat kanseri nedir?

Mesanenin altında bulunan ve üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üretmeye yarayan ceviz büyüklüğündeki salgı organına prostat deniliyor. Prostat kanseri ise, bu dokuyu oluşturan bazı hücrelerin anormal seyir göstermesi ile tümörün oluşması sonucunda meydana geliyor.

Prostat kanseri istatistiklerine göre bu kanser türü çoğunlukla 65 yaş üstü insanlarda görülüyor. Hastalığın erken dönemlerinde ise belirtiler ortaya çoğunlukla çıkmıyor. Vaktinde tedavi edilmeyen prostat kanseri, zaman içinde büyüyor ve idrar kanalına baskı yapıyor. Bu sebepten idrar yapma ile ilgili bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Erken evrede tespit edilmesi durumunda tedavi başarısı daha yüksek oluyor. Erkeklere 40 yaşından sonra her yıl prostat muayenesi yaptırması tavsiye ediliyor.

Prostat kanseri belirtileri nelerdir?

Prostat kanseri belirtileri arasında şunlar vardır;

  • İdrar yapmada güçlük yaşanması ya da idrar yapamama sorunu
  • Sık sık idrara çıkılması ve idrar yapmanın bitiminde damla damla idrar akımının devam etmesi
  • İdrarda ya da menide kan bulunması
  • Ayakta idrar yapma zorluğunun olması
  • Dışkılama esnasında güçlük yaşanması
  • İktidarsızlık ve ereksiyon sorunları ile boşalma sırasında yaşanan ağrı
  • Sırt, bel, kalça ve uyluk bölge ağrılarının olması ve kemik ağrıları
  • İstemsiz ve açıklanamayan kilo kaybı problemleri
  • Nefes darlığı ve aşırı yorgunluk hissi

Prostat kanseri evreleri

Prostat kanseri tedavisi, tümörün derecesine ve evresine göre planlandığından dolayı, tespitinin iyi yapılması gerekir. Prostat kanseri evresini tespit edecek olan Ankara üroloji patalog, prostat biyopsisinde kanserli dokuyu inceler ve değerlendirir. Tümörün prostatın içindeki dokulardaki yayılımına ve çevresindeki yaylımına bakılır. Ayrıca prostat kanserinin lenf nodlarına yayılıp yayılmadığının da tespiti yapılır. Vücudun diğer bölgelerindeki yayılım durumu incelenir.

Prof. Dr. Serkan Altınova, Prostat kanseri evrelerinin ilkinde, tümör sadece prostat içinde yer alır ve muayene ile hissedilemeyecek derecede küçük olabilir bilgisini paylaşıyor. Prostat dışında vücudun diğer bölgelerinde yayılımı görünmez. İkinci evrede, tümör prostatın içine doğru ilerler ancak çevrede yayılma durumu olmaz. Rektal muayenede ya da MR görüntülemelerde tespit edilir. Yine ilk evrede olduğu gibi vücudun diğer bölgelerinde yayılımı görünmez.

Prostat kanserinin üçüncü evresinde tümör, prostatın çevresine ve sperm kesesi gibi dokulara yayılır. Aynı zamanda lenf nodlarına sıçramaz ya da vücudun diğer bölgelerine yayılmaz. Prostat kanseri evreleri arasında en kötü senaryoya sahip evre ise dördüncü evredir. Bu evrede kanser, prostatın çevresindeki dokulara yayılmaya başlar. Lenf nodlarına, karaciğere, kemiklere ve akciğere de yayılımı görülebilir.

Prostat kanseri tedavisi

Prostat kanseri tedavisi yöntemleri arasında ameliyat, radyoterapi ve hormonoterapi yöntemleri vardır. Prostat kanseri tedavisinde holep cerrahisi de öne çıkmaktadır. Prostat kanseri olan kişinin hastalık durumu göz önünde bulundurularak tedavi şekline karar verilir. Günümüzde en sık kullanılan tedavi yöntemi cerrahi ameliyat tedavisidir. Cerrahi bir operasyonla prostat çıkarılır ve bu işleme radikal prostatektomi ameliyatı deniliyor.

Prostat kanseri ameliyatı

Prof. Dr. Serkan Altınova’nın prostat kanseri ameliyatı cevabı ortaya çıktı. Radikal prostatektomi ameliyatının yanı sıra robotik cerrahi operasyonu da prostat kanserine müdahale edilen bir ameliyat türüdür. Bu ameliyat türünde de prostat, tüm kanserli dokuları ile birlikte çıkarılır ve cinsel fonksiyonların devamını sağlayan sinirler bu işlem sırasına korunur. Ayrıca idrar tutmayı sağlayan yapılara da zarar verilmeden işlemin yapılması sağlanır.

Holep cerrahisi nedir?

Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu adını taşıyan Holep cerrahisi, iyi huylu prostat büyümesi durumunda, lazer teknolojisinin kullanılarak yapılan cerrahi operasyona verilen addır. Bu operasyonda prostat dokusunun tamamı temizlenir ve holep cerrahisi kapalı yapılan bir operasyon türüdür. Açık ameliyatların sonucuna benzer sonuçlar ortaya çıkar ve bunun yanında da konforlu bir yöntem olması ile bilinir. Holep cerrahisi her büyüklükteki prostat kanserine güvenle uygulanır. Vücutta bir kesi yapmadan işlem tamamlanır. Açık ameliyata alternatif bir yöntem olan Holep cerrahisinde tekrar ameliyat olma ihtimali çok düşük bir seviyededir. Bu operasyonun cinsel işlevlere zararı dokunmaz. Prostat kanseri tedavisi için üroloji doktorlarından bilgi alabilirsiniz.

Makale: Prof. Dr. Serkan Altınova