Son dakika İzmir haberleri… İzmir’de her yıl yeniden tartışmaya açılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iddiaları reddetmeye devam ettiği kötü koku tartışması yeniden alevlendi. Çiğli ve Karşıyaka ilçelerinde yoğun olarak hissedilen ve sık sık vatandaşların şikayetlerine konu olan kötü kokunun İZSU Genel Müdürlüğüne bağlı Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki bazı fabrikalardan kaynaklandığı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün yeniden gündeme taşıdığı Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin kötü kokuya neden olduğu iddiası, AK Partili ilçe başkanları ve meclis üyeleri tarafından gündeme getirilmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ise iddialarla ilgili bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Yerleşim bölgelerinde tesisten kaynaklanan koku oluştuğu iddiaları üzerine bölgede koku ölçüm çalışmaları yapıldığı dile getirildi ve ölçüm değerleri paylaşıldı.

İZSU’dan yapılan açıklamada, ölçülen tüm değerlerin yönetmelikte öngörülen sınırların altında olduğu, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin, alanında Türkiye’nin en gelmişmiş ve en verimli şekilde işletilen tesislerinin başında geldiği kaydedildi.

İZSU’dan koku tartışmalarına dair açıklama

İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli ve Karşıyaka ilçelerinde belli dönemlerde hissedildiği belirtilen kokunun Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklanmadığını açıkladı. Tesis girişinde, eski Gediz Yatağı civarında, Harmandalı Meydanı’da ve Mavişehir ilçesinin farklı noktalarında koku ölçümlerinin düzenli olarak yapıldığını belirten İZSU yetkilileri, ölçülen değerlerin “Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkında Yönetmelik” te verilen sınır değerin oldukça altında olduğunu belirtti.

Çiğli ve Karşıyaka ilçelerinde yaşayan vatandaşlardan gelen şikayetleri inceleyip harekete geçen İZSU ekipleri, Ağustos ayı içerisinde tesis civarındaki noktalarda koku ölçümleri yaptı. Hava Kalitesi / Olfaktometre ile Koku Derişiminin Tayini ölçümlerinde, farklı bölgelerde 304 KB/m3, 251 KB/m3, 126 KB/m3 ve 108 KB/m3 koku birimleri tespit edildi. Ölçülen tüm değerlerin yönetmelikte öngörülen sınır değer olan 1.000 KB/m3 değerinin oldukça altında kaldığı görüldü.

son dakika izmir haberleri