Son dakika İzmir... Aliağa Belediyesi, "Gryneion" ve "Myrina"yı bölgenin en önemli parçası haline getirmeye kararlı... Aliağa'daki antik kentler içinde en eski yapılardan olan, "Apollon Tapınağı" olarak da bilinen "Gryneion" ile "Myrina" antik kentlerinin yüzey çalışmaları için düğmeye basıldı. 

Myrina ve Gryneion

Antik kentlerde, 11 Temmuz'da başlayacak ve 15 gün sürecek yüzey çalışmaları, önümüzdeki dönemde yapılacak kazı çalışmaları için de rehber rolü oynayacak. Yüzey çalışmaları, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi yönetiminde yapılıyor. Yüzey çalışmalarında elde edilen sonuçlar da kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılıyor. 

Myrina ve Gryneion

ALİAĞA BELEDİYESİ'NDEN 11 KİTAP

Çalışmalara desteğini sürdüren Aliağa Belediyesi, şimdiye dek antik kentlerle ilgili 11 kitap çıkararak elde edilen verileri kayıt altına aldı. Kitpalar arasında antik kentlerin tarihleri ve yapılan yüzey çalışmalarında elde edilen veriler yer alıyor. 

Myrina ve Gryneion
Myrina ve Gryneion

GRYNEION VE MYRINA'NIN TARİHİ

Çandarlı Körfezi'nin kıyısında buluan Gryneion Antik Kenti, 12 büyük Aiol kentinden biri olarak kabul edilmektedir. Milattan önce 334 yılında Büyük İskender'e problem çıkarmaması için Anadolu'ya gelen komutanlar tarafından yakıldı. Küle dönen Gryneion, 334 yılından sonra önemini kaybetti. 

Gryneion'da yakılmadan önce Apollon'un tapınağı vardı ve bölgenin en önemli kehanet merkezlerinden biri olarak kabul edilirdi. 

Myrina ise Çandarlı Körfezi'ne dökülen Güzelhisar Çayı'nın ağzındadır. Myrina da tıpkı Gryneion gibi 12 Aiol kentinden biri olarak sayılır. İsmini Amazon Kraliçesi Myrina'dan almıştır. Kent, milattan sonra 17 ve 106 yılında Ege'de gerçekleşen iki depremle birlikte yerle bir oldu.