Birçok haber sitesi İzmir’de coronavirüs için ilçe dağılımı, İzmir ilçeleri korona sayıları, İzmir corona risk haritası gibi başlıklarla İzmirlileri kandırma ve yanıltma yoluna gidiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış böyle bir liste bulunmuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde hangi ilde ne kadar coronavirüs vakası görüldüğüne dair sayısal verileri paylaşmış, İstanbul’un ardından en riskli ilin İzmir olduğunu söylemişti. En çok koronavirüs görülen ve corona virüs sebebiyle en çok ölümün olduğu ikinci şehir olan İzmir’de, ilçelerde ne kadar korona vakası olduğunu merak eden İzmirliler, bu yönde aramalar yapmayı sürdürüyor.

İZMİR İLÇELERİ KORONA SAYILARI BELLİ DEĞİL

İzmir’in ilçelerinde ne kadar korona virüs vakası görüldüğüne dair bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmış değil. Bu yönde yapılan haber ve paylaşımlar da gerçeği yansıtmıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sadece İzmir’de toplam koronavirüs vakası ve corona virüsten dolayı yaşamını yitiren vatandaşların sayıları paylaşıldı. Bunun dışında bir veri vatandaşla paylaşılmadı.

İZMİR CORONA İLÇE DAĞILIMI YALANI

İzmir’de corona virüsün ilçe dağılımı gibi listeler ve sayısal veriler sosyal medyada dolaşmaya devam ediyor. Ancak vatandaşları paniğe sevk eden ve tamamen yalan olan bu içerikler için ceza devreye girecek. İzmir Valiliği de bu yönde bir açıklama yaptı ve Covid-19’un İzmir’deki ilçelere göre dağılımı ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberlerin yer aldığını, bu ve benzeri yalan haberlerle ilgili yasal işlemler yapılmakta olduğunu kaydetti. İzmir Valiliği, bu tür asılsız haberlere itibar edilmemesi ve yetkili merciler dışında yapılan açıklamaların dikkate alınmamasını istedi.

İZMİR CORONA RİSK HARİTASI NEDİR?

Sosyal medyada sıkça paylaşılan İzmir corona risk haritası tamamen bir yorumdan ibaret. İzmir’de en kalabalık ve nüfusun yoğun olduğu bölgeler işaretleniyor ve koronavirüs için en riskli bölgelerin bunlar olduğu kaydediliyor. Bu tür haritalar, koronavirüsün bu bölgelerde olduğunu değil, bu bölgelerin İzmirlilerin yoğun yaşadığı ilçeler olduğundan riskin büyük olduğunu işaret ediyor. Tamamen nüfusa dayalı bir yorum olan bu tür paylaşımlar da gerçeği yansıtmıyor.