İzmir ve Ege Bölgesi’nde Eylül ayında yapılan ihracatın toplamı 1 milyar 957 milyon 300 bin dolara ulaştı. Ocak 2019 ve Eylül 2019 dönemi arasında 9 milyar 802 milyon dolar ihracat yapan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), son 1 yılda 13 milyar 246 milyon dolarlık ihracat yaptı.

5 EGE İHRACATÇI BİRLİĞİ İHRACATINI ARTTIRDI

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 5 tanesi, Eylül ayında ihracatını arttırdı. 7 tanesi ise geçtiğimiz yıl Eylül ayının ihracat rakamlarına ulaşamadı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, ihracatta geçtiğimiz ay yüzde 32’lik artış hızı yakaladı ve 22 milyon 954 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırarak ihracat artış rekortmeni oldu. Sanayi ürünleri 629 milyon dolarlık aslan payını aldı. Tarım sektörleri ise 455 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı. Madencilik sektörü ihracatı Eylül ayında 75,5 milyon dolar olarak kayıtlarda yerini aldı.

EGE BÖLGESİ EYLÜL AYI İHRACAT RAKAMLARI

Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı ihracatçı birliklerinin Eylül ayı ihracat rakamları şöyle oldu;

  • Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği: 120 milyon dolar
  • Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği: 112,8 milyon dolar
  • Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği: 92,5 milyon dolar
  • Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği: 83,6 milyon dolar
  • Ege Maden İhracatçıları Birliği: 75,5 milyon dolar
  • Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği: 74 milyon dolar
  • Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği: 53 milyon dolar
  • Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği: 31 milyon dolar
  • Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği: 13 milyon dolar
  • Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği: 10 milyon dolar

JAK ESKİNAZİ’DEN İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2019 yılı içerisinde 209 ülke ve serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti. En fazla ihracatı Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ye yaptıklarını kaydeden Eskinazi, Cibuti, Mozambik, Togo ve Guyana gibi tanınmayan ve haritada yeri dahi bulunamayacak ülkelere İzmir ve Ege Bölgesi’nden ihracat yaptıklarını dile getirdi. İhracat rakamlarının artması için pazar çeşitliliği yanında katma değerli ürün ihracatını da arttırmak adına projeler geliştirdiklerini kaydeden Eskinazi, Socar Grubu’nun Star Rafineri yatırımının ardından, dünya otomotiv devi Volkswagen’in de Manisa’da üretim yapacak olmasının bölgenin ihracat geleceğinin parlak olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Jak Eskinazi