İzmir Bayraklı Belediyesi, birinci derece deprem bölgesi olan İzmir’de, yeni ev alacaklar veya oturduğu binanın güvenli olup olmadığını öğrenmek isteyenler için risk durum raporu hizmeti vermeye başladı. Yapı analiz raporu hazırlayan uzmanlar, binanın risk durumunu ortaya çıkarıyor. Yapılan açıklamada, başvuruların yüzde 57’sinin, yani 6 bin 875 konutun riskli olduğu ortaya çıktı.

İZMİR’DE DEPREM RİSKİ ANALİZİ

Bayraklı Belediyesi, bugüne kadar resmi kurumlar, site ve apartman yönetimlerinden gelen başvuruları değerlendiriyordu. Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’ne bağlı ekipler, Bayraklı’da 11 bin 987 konut ve işyerinin risk analiz raporunu hazırladı. Sadece Bayraklı ile sınırlı kalmayan uzmanlar, İzmir’in diğer ilçelerinden gelen talepleri de geri çevirmiyor ve analiz raporu çıkarıyor. Çıkan analiz raporuna göre, yüzde 57 risk oranı tespit edildi.

BİNA HER YÖNÜYLE ANALİZ EDİLİYOR

Uzmanlar, yaptıkları testlerde öncelikle binanın betonarme ve mimari projelerinin yönetmeliklerine bağlı olup olmadığına bakıyor. Daha sonra dış mimari, kat yüksekliği, kolon sayısı, temelin durumu, kullanılan malzeme ve donatı uygulamalarına bakılıyor. Ölçümleri tamamlayan uzmanlar, binaları taşıdığı riske göre gruplandırıyor ve ev sahiplerine önerilerde bulunuyor.

SERDAR SANDAL’DAN AÇIKLAMA

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, binalarının depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyenlerin Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’ne başvurabileceğini söyledi. En önemli sorunlardan birinin kentsel dönüşüm olduğunu kaydeden Başkan Sandal, kentsel dönüşüm konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli şekilde çalıştıklarını dile getirdi.