İzmir'de bulunan Yaşar Üniversitesi'nde öğrenim gören ve yüksek lisans eğitimini sürdüren Şule Baş isimli öğrenci, Türkiye'nin selfie tablosunu ortaya çıkardı. Fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram üzerinden araştırmasını yürüten Baş, Türkiye'nin bütün şehirlerinden 2 binden fazla fotoğrafı inceledi. Araştırmada ortaya çıkan bulgular dikkat çekti. Araştırmaya göre erkeklerin, kadınlardan daha fazla selfie yaptığı belirlendi.

BAYBURT'TA ERKEKLER, KOCAELİ'DE KADINLAR ÖNDE

3 ay süren araştırmada, erkeklerin kadınlara göre en çok selfie yaptığı şehir Bayburt, kadınların ise erkeklere oranla en çok selfie yaptığı şehir Kocaeli oldu. Erkeklerin en çok selfie yaptığı bölgeler Anadolu'nun tamamı, Karadeniz ve Ege Bölgesi olurken kadınların ise Akdeniz ve Marmara Bölgesi oldu.

KADINLAR BOYDAN FOTOĞRAF ÇEKİYOR

Yapılan araştırmada erkeklerin selfie çekimlerinde kadınlara göre daha fazla yüz çekimi yaptığı, kadınların ise erkeklere oranla daha fazla boydan çekim yaptığı belirlendi. Erkeklerin fotoğraf çekimini daha çok iş yeri ve spor salonu gibi bölgelerde yaptığı, kadınların ise genelde evlerinde ve mutfaklarında çekim yaptığı kaydedildi. Yapılan fotoğraf analizinde toplu fotoğraf çekimlerinde erkeklerin fotoğraflarda daha fazla yer aldığı ortaya kondu. Araştırmada, selfie çekimi yapan bireylerin daha çok gündüz çekim yaptığı kaydedilirken akşam saatlerinde yapılan çekimlerde erkeklerin kadınlardan daha fazla çekim yaptığı belirlendi.

4 YIL ÖNCE ARAŞTIRMA YAPILMIŞTI

4 yıl önce Türkiye'de yine Selfie araştırması yapılmış ve selfie'lerin yarısına yakının erkekler tarafından çekildiği, geri kalanının ise kadınların ve toplu fotoğrafların oluşturduğu ortaya çıkmıştı. Çekilen fotoğrafların genelde güler yüz ile çekildiği, fotoğrafların sadece yüzde 4'ünün ise arkada bir manzara ile çekildiği belirlenmişti. Kadınların, selfie sırasında erkeklerden daha fazla güldüğü de, araştırma sonucunda ortaya çıkarılan bir başka detay olmuştu.