Türkiye’nin yeni ekonomi programı “Ekonomide değişim başlıyor” sloganı ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Bakan Albayrak’ın ekonomi açıklamalarını, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi değerlendirdi.

İZTO BAŞKANI MAHMUT ÖZGENER’DEN AÇIKLAMA

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, Bakan Berat Albayrak’ın ekonomi açıklamalarının önem taşıdığını kaydetti. Mevcut ekonomik koşullarda birçok ülkenin önünü bile göremediğini ve ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini söyleyen Özgener, Türkiye’nin geleceğinin planlanmasını, orta ve uzun vadeli planları ve stratejileri memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Piyasalara olumlu etki eden faiz indirimi ve konut kredilerinin yeniden yapılandırılması gibi planların vatandaşlara ve iş dünyasına pozitif etkilerine dikkat çeken Özgener, ekonomi sürecinin başarılı bir şekilde uygulandığını, enflasyon-faiz oranlarındaki düşüşlerin ve cari dengenin açık vermemesinin sürecin iyi yönetildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Mahmut Özgener

ÖZGENER: YAPISAL DÖNÜŞÜMLERE DİKKAT!

Bakan Berat Albayrak’ın istihdam, genç işsizliğin önlenmesi ve tarımda arzı arttırmaya yönelik alımlar konularındaki açıklamalarını önemsediklerini söyleyen İZTO Başkanı Mahmut Özgener, mali disiplinin kararlılıkla uygulanması, enflasyonla mücadelenin kesintisiz devam etmesi ve cari dengenin korunması için, dış ticarette yapılacak yapısal dönüşümlere dikkat edilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti. Kredi derecelendirme kurumlarının da Türkiye’deki olumlu gelişmeyi gördüğünü söyleyen Özgener, ekonominin uzun süre pozitif yönde ilerlemesinin devam etmesi durumunda Türkiye’nin notunun olumlu yönde değişeceğini dile getirdi.

Jak Eskinazi

JAK ESKİNAZİ’DEN DEĞERLENDİRME

Bakan Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendiren bir diğer isim Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi oldu. 2018 yılında yaşanan krizin nedenleri hakkında konuşan Eskinazi, kriz sebebiyle Türk ekonomisinin küçüldüğünü, yeni ekonomi programı ile tekrar büyümeye geçilmesi ve sanayide çarkların hızlanmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Faizlerin Bakan Albayrak’ın hedefleri doğrultusunda daha da düşürülmesi gerektiğini kaydeden Eskinazi, ekonomideki hastalıklı noktaların iyileşmesi ile tekrar canlılık yaşanacağına inandıklarını söyledi.